Dobre jedzenie to najprostszy sposób, by uczynić życie przyjemniejszym, wie to każdy smakosz. Ale pierwotna potrzeba wzmacniania tej przyjemności potrafi prowadzić na manowce. Kultura nieustannego rozwoju, poszukiwanie dań coraz to nowszych, coraz bardziej luksusowych, kieruje nas do tego co nieznane i rzadkie, często trudne do osiągnięcia.
Lubię eksperymentować w kuchni, jednak z biegiem czasu bardziej stawiam na prostotę, jakość produktów i czas spędzony w kuchni. Ma być pysznie, ma pobudzać zmysły i koić duszę. Dlatego tak chętnie przygotowywałam dla Was cykl kulinarny “Smaki dzieciństwa”. Kuchnia ppeerelowska składała się najprostszych produktów, za to w gestii osoby gotującej, było sprawienie że te nieskomplikowane dania są wciąż jednymi z najsmaczniejszych jakie jedliśmy w dorosłym życiu i smakując kuchni nawet z najdalszych zakątków świata. Wciąż zachodzę w głowę jak jest to możliwe…
SMAKI DZIECIŃSTWA: Naleśniki zapiekane z twarogiem
Naleśniki z serem to danie, które każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Te najlepsze przygotowywały je dla nas najczęściej mama lub babcia. Jak przygotować naleśniki z serem, aby zniknęły z talerza w mgnieniu oka? To nie takie proste… Trzeba znać sekretne sztuczki kucharek, który były mistrzyniami gotowania w swoich domach. Na szczęście uchylę dla was rąbka tajemnicy i dzięki temu będziecie mogli zaskoczyć np. swoje dzieci. Przejdźmy już zatem do przepisu.
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 3 średnie jajka wiejskie
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody
- 4 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu tłustego
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Składniki na masę śmietanową:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku).
Dodatkowo: cukier puder do posypania.
Przepis na naleśniki zapiekane z twarogiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do smażenia użyłam dedykowanej szerokiej patelni do naleśników Tefal ingenio średnica 24 cm. Z podanej ilości składników wyszło mi 15 naleśników.
Przepis na naleśniki: Do miski wsyp pełną szklankę mąki pszennej + jeszcze dwie łyżki mąki. Łącznie około 230 gramów mąki. Używam zazwyczaj mąki pszennej tortowej. Wbij trzy średniej wielkości jajka i wlej szklankę mleka oraz szklankę wody. Dodaj szczyptę soli i wlej cztery łyżki oleju roślinnego np. ryżowego lub z pestek winogron. Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło.
Przepis na masę serową: Twaróg dokładnie rozetrzeć blenderem ręcznym lub mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać po 1 łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie.
Przepis na masę śmietanową: Ze składników na masę śmietanową przygotować miksturę do zalania naleśników, zaczynając od rozbełtania jajka widelcem, a następnie dodając pozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Najlepiej mikserem.
Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.
W przygotowaniu “Smaków dzieciństwa” doskonale sprawdził się ponadczasowy i uniwersalny zestaw garnków i patelni Tefal ingenio!
Naleśniki zapiekane z twarogiem to jedno z dań, które pamietają i uwielbiają wszyscy! Do ich przygotowania wykorzystałam patelnię Tefal ingenio, która została wyposażona w dedykowany wskaźnik zmieniający kolor na mocno czerwony, gdy patelnia rozgrzeje się do temperatury idealnej do smażenia. Dzięki temu zyskujemy idealną teksturę, kolor i smak swoich dań przy zachowaniu maksimum wartości odżywczych.