Wspinaczka na szczyty drzew i bieganie po łąkach czy może zapach rozgrzanego betonu i akrobacje na trzepaku? Z czym kojarzą wam się smaki dzieciństwa i wakacje? Niezależnie od tego, czy beztroskie lato spędzaliście na wsi, czy w mieście, wakacyjne wspomnienia wypełnione są smakami i aromatami.
Zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie zapach burzy, poziomek prosto z krzaczka, świeżo skoszonej trawy i skórki soczystego pomidora. W ferworze dziecięcych przygód nieraz zdarzało się zapomnieć o jedzeniu i dopiero stanowczy głos dorosłych zmuszał do zatrzymania się na chwilę. Dziś dania, dla których trzeba było porzucać na chwilę przygody, przywołują najpiękniejsze wspomnienia. Nie jest chyba zaskoczeniem, że większość z nich swój czar zawdzięcza naszemu ulubionemu składnikowi – masłu. Zatem kostki w dłoń i do dzieła!

SMAKI DZIECIŃSTWA: Buchty drożdżowe

Czy jest coś lepszego niż pachnące buchty drożdżowe? To pyszne, miękkie i puszyste ciasto, które kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami spędzonymi u babci. Buchty to słodki rodzaj dużych klusek przygotowywanych z ciasta drożdżowego, które podaje się na słodko. Mogą być przygotowywane zarówno z nadzieniem, jak i polane słodkim sosem. Buchty mają także wiele zamiennych nazw, które używa się w zależności od regionu. Buchty znane są także jako: pampuchy, parowce, parowańce, kluski na parze, czy pyzy drożdżowe. Teraz możesz z łatwością przygotować je w swoim domu dzięki prostemu przepisowi!

Buchty drożdżowe składniki:
• 500 g mąki
• ½ szklanki cukru
• 1 niepełna szklanka mleka
• ¼ kostki masła
• 2 jajka
• szczypta soli
• 20 g świeżych drożdży
• cukier puder do posypania

Przepis na buchty drożdżowe:

  1. Drożdże rozpuszczam w mleku. Do miski przesiewam mąkę. Do mąki dodaję: mleko z drożdżami, jajka, cukier i sól. Całość wyrabiamy i na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie elastyczne, miękkie i jednorodne.
  2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie krótko je wyrabiamy i dzielimy na niewielkie kawałki, z których formujemy z miłością idealne kulki, które następnie odkładamy do natartej masłem żaroodpornej foremki. Buchty układamy niezbyt ściśle. Przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy do momentu podwojenia objętości.
  4. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy buchty roztopionym masłem i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem-pudrem

W przygotowaniu “Smaków dzieciństwa” doskonale sprawdził się ponadczasowy i uniwersalny zestaw garnków i patelni Tefal ingenio!

Buchty drożdżowe to jedno z dań, które już na sam zapach, przywołuje kilkanaście wspaniałych i ciepłych wspomnień z dzieciństwa. Do ich przygotowania wykorzystałam zestaw rondli Tefal ingenio, które umożliwiają przenoszenie naczyń i patelni bez obaw dzięki innowacyjnej rączce z 3-punktowym systemem bezpieczeństwa, możliwością obciążenia do 10 kg.