Ramen to jedna z moich ukochanych zup. Bardzo pożywna, odżywcza, aromatyczna i kojąca. Doskonała o każdej porze dnia i roku. Udowodniono naukowo, że ramen ma właściwości lecznicze: stawia na nogi zarówno w trakcie wyczerpującego dnia jak i w przypadku przeziębienia.
Jeśli mamy już dość polskiego niedzielnego rosołu, warto zasmakować jego egzotycznego odpowiednika. Najpopularniejszy z nich to…ramen. Zupa tak popularna w Japonii i Chinach, w Polsce jest stosunkowo świeżym daniem, “wypłynęła” na fali popularności wietnamskiej zupy pho i wrodzonej miłości do rosołu. Ramen jest sycący, smaczny, niezwykle różnorodny i stosunkowo tani – nic więc dziwnego, że w tak krótkim czasie został ulubieńcem również w naszym kraju. W końcu jesteśmy największymi zupiarzami na świecie.
W zupie ramen najfajniejsze jest to, że każdy kucharz tworzy jej własną wersję. Tradycyjny, prawdziwy ramen składa się z czterech głównych filarów: wywaru, warzyw, makaronu, dodatków. W tradycyjnej kuchni gotuje się go prawie cały dzień – od kilku do kilkunastu godzin. Cook4me zupę ramen przygotowuje w niespełna 20 minut.
Przepis na Zupę – Ramen składniki:
- 350 g makaronu ramen
- 200 g marchewki
- 50 g kiełków fasoli
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 125 g pieczarek
- 80 g fasoli
- 600 ml wywaru/bulionu
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 2 łyżki kolendry
Przepis na Zupę – Ramen sposób przygotowania:
- Przygotuj składniki
- Włóż do Cook4Me oprócz makaronu i kolendry
- Gotuj składniki
- Dodaj ramen i kolendrę.
- Gotuj pod niskim ciśnieniem 2 minuty.
*** W tradycyjnej kuchni czas gotowania zupy ramen znacznie się wydłuża. Należy: zagotować zupę na dużym ogniu, usunąć z wierzchu szumowinę jeśli się pojawi. Następnie – ustawić garnek na minimalnym palniku, zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin.
Zapraszam do oglądania:
Cook4me Touch opinie:
Bardzo przemyślaną kwestią w urządzeniu Cook4Me okazała się opcja personalizacji. Nie musimy gotować pełnej 6-litrowej misy zupy. Posiłki możemy dowolnie personalizować i już na samym początku decydujemy, czy jest to przepis dla 2, 4 a może 6 osób.