Sernik Wielkanocny to według mnie obowiązkowy element świątecznego menu. Możemy zrobić go na zimno, w wersji gotowanej, z brzoskwiniami, z rosą – albo z warzonego twarogu. By ułatwić Wam zadanie, wybrałam mój ulubiony przepis na świąteczny sernik i nazwałam go wiosennym! Bo dla mnie Wielkanoc od zawsze pachnie przede wszystkim wiosną – przyroda budzi się do życia, wszystko się odradza a nasza kuchnia aż prosi się o lekkie, kolorowe przepisy!

Pieczenie sernika co niektórych przyprawia o zawrót głowy. Boimy się, że ciasto nam się nie uda, opadnie, lub nie wyrośnie tak jak powinno już w trakcie pieczenia. Tymczasem sernik to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, wystarczy raz spróbować, by złapać bakcyla i robić je znacznie częściej niż tylko od święta. Tym bardziej, że masa serowa doskonale “dogaduje się” z wszystkimi owocami, syropami i posypkami – nic tylko eksperymentować! O tym, że w prostocie siła, a cały sekret udanego wypieku tkwi w dobrych składnikach – dowiecie z przepisu poniżej…

SERNIK składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielony z wiaderka)
  • 1 kostka masła plus ok 50 g do wysmarowania tortownicy
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tortownica o średnicy  26 cm
  • opcjonalnie: cukier puder, borówki amerykańskie, listki pistacji, kwiaty, migdały w białej czekoladzie lub wielkanocne jajeczka

Przepis na tradycyjny sernik:

  • Kostkę masła ubijamy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru – cały czas dokładnie ubijamy składniki.
  • Zmniejszamy obroty miksera do średnich, dodajemy zmielony twaróg sernikowy (używam tego z wiaderka) i łączymy wszystkie składniki. Następnie kolejno dodajemy cukier waniliowy, śmietankę 36% oraz mąkę ziemniaczaną – wciąż miksując składniki na jednolitą masę.
  • Białka ubijamy w oddzielnej misce na sztywno i na koniec dodajemy do jednolitej masy. Całość bardzo delikatnie mieszamy ze sobą.
  • Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (możemy opcjonalnie bułkę zastąpić mielonymi migdałami).
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Następnie masę twarogową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę. Sernik studzimy stopniowo wyjmując z piekarnika (najpierw po trochu otwierając drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjmujemy ostatecznie z piekarnika).
  • Wierzch sernika posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

 

Mam nadzieję, że mój przepis na sernik

– tak jak wiele pozostałych przepisów z bloga,

stanie się jednym z Waszych ulubionych deserów

goszczących na Wielkanocnym Stole.

To troszkę tak jakbym osobiście mogła

życzyć Wam wszystkiego smakowitego tej Wiosny!