Mam dla Was fenomenalny przepis na czekoladowe doniczki. Doniczki z czekolady to deser, który podbije serca estetyków wyrobów cukierniczych i kubki smakowe prawdziwych smakoszy czekolady. Doniczki są proste w wykonaniu i gwarantuję, że zaskoczą Was pysznym smakiem.

Celowo umieszczam przepis na czekoladowe doniczki właśnie teraz, bo deser może stanowić świetny pomysł na prezent z okazji Dnia Mamy albo smakołyk na nadchodzący Dzień Dziecka. Dla mnie czekoladowe doniczki to też jeden z pomysłów na deser do szkoły przy okazji rożnych uroczystości klasowych moich Dzieci. Przepis jest naprawdę prosty ale wykonując go po raz pierwszy możesz posiłkować się tutorialem, który specjalnie dla Was przygotowałam w relacji na moim Instagramie. Zerknijcie zatem koniecznie na mój profil: <klik>

Doniczki z czekolady składniki:

  • czekolada gorzka Wedel i mleczna Goplana
  • śmietana 30%
  • serek mascarpone 250 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania ciastek typu Oreo
  • listki mięty
  • truskawki
  • kubeczki jednorazowe

Sposób wykonania CZEKOLADOWYCH DONICZEK:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kosteczki i wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (jak robić to prawidłowo – zobaczycie w mojej relacji na IG. Celowo podałam marki czekolady, którą użyłam ponieważ nie wszystkie chętnie się rozpuszczają a bywają nawet takie, które zupełnie nie chcą się rozpuścić. Kubeczki (użyłam plastikowych ale tylko dlatego, że mam ich nadwyżkę – polecam zakup papierowych) napełniamy łyżeczką – malując ściany do połowy oraz spód. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki. Po około 2 godzinach wyjmujemy, odcinamy i zdejmujemy delikatnie kubki. Wkładamy ponownie do lodówki (nie trzymajmy ich zbyt długo w dłoniach). Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania puszystego  kremu. Przekładamy porcje kremu do doniczek (w tym celu super przydatny może okazać się rękaw cukierniczy). Ciasteczka Oreo rozdzielamy na pół, zdejmujemy krem, a same ciastka rozkruszamy i posypujemy nimi wierzch doniczek. Ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roślinkami typu mięta i truskawkami.

Prawda, że CZEKOLADOWE DONICZKI wyglądają bajecznie?

Czekam na Wasze wykonania! Dajcie koniecznie znać!