Wspólne pieczenie pierników, ciasteczek i ciast to u nas prawdziwa tradycja, którą uwielbiamy zarówno w wykonaniu Dzieci jak i wspólnie z przyjaciółmi. Fantastyczny czas, na który moje Dzieci czekają zawsze z utęsknieniem! Świąteczne słodkości to: po pierwsze pomysł na podarunki dla bliskich, po drugie sposób na choinkowe ozdoby, a po trzecie chrupiące pyszności na grudniowe popołudnia…
Święta bez zapachu pierniczków byłyby niepełne. To pierniczki właśnie stanowią przedsmak świątecznych potraw i stały się jedną z naszych ulubionych form przygotowań. Pieczemy je w niezliczonej ilości. Część z nich trafia na choinkę, trochę z nich rozdajemy w mikołajkowych podarunkach ale najwięcej zjadamy sami jeszcze na ciepło…Co roku upamiętniamy także ten moment a potem porównujemy poszczególne lata, za każdym razem wychodząc z podziwu zmian jakie w nas zaszły na przestrzeni lat.
ŚWIĄTECZNE ODLICZANIE 21: Przepis na PIERNICZKI
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI składniki:
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 kostki masła
- 4 i pół szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Sposób wykonania ŚWIĄTECZNYCH PIERNICZKÓW:
Masło wraz z miodem rozpuszczamy w rondelku. Kiedy ostygnie wyrabiamy z pozostałymi składnikami uprzednio odmierzonymi i przełożonymi do miski. Wyrabiamy ręcznie do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli nasze ciasto nie chce się „zlepić” wbijamy dodatkowo jedno jajko, a jeżeli okaże się zbyt lepkie, dosypujemy troszkę mąki. Tak przygotowane ciasto, przekładamy na opruszoną mąką stolnice i wałkujemy na grubość do 3 mm. Z ciasta wykrawamy pierniczki o dowolnym kształcie i układamy na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Czekamy do ostygnięcia i ozdabiamy według uznania lukrem lub cukierniczymi mazakami.
Wykorzystajcie koniecznie przepis na pierniczki przy okazji przedświątecznych wypieków!
Widzimy się już jutro.
Zapraszam na bloga po kolejną dawkę świątecznych inspiracji!