Podczas tej jedynej w roku kolacji, zazwyczaj podajemy ryby w tradycyjnej wersji. A co gdyby tak zaskoczyć gości i przygotować je nieco inaczej? Takie eleganckie dania podkreślają atmosferę świąt, ale sprawdzą się też przy innych uroczystych okazjach.

Śledź w Wigilię na polskim stole to tradycja! W każdym domu, znamy go z innej wersji. Śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź w zalewie korzennej…w zależności od upodobań. Warto jednak wiedzieć, że śledzie są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Stanowią bogate źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz bezcennych kwasów omega 3, m.in. podnoszących poziom serotoniny. Sama Magda Gessler mówiła o śledziach, że gdyby nie fakt iż są tak szeroko dostępne w naszym kraju, stanowiłyby jeden z najbardziej wybitnych afrodyzjaków kulinarnych. A ja dzisiaj zaproponuję Wam śledzie z nutą piernikową, która sprawi, że śledzie smakują jak wykwintne danie z najlepszej restauracji.

Śledzie z pastą piernikowo-orzechową składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 500 ml oliwy (możemy też użyć oleju sezamowego)
  • laska cynamonu
  • łodyga trawy cytrynowej
  • 3 suszone papryczki chili
  • 4 goździki
  • 4 ziarenka kardamonu
    Pasta piernikowa:
    – 2 łyżki miodu
    – 2 łyżki octu winnego
    – 250 g startego piernika (najlepiej podsuszonego)
    – 250 g posiekanych orzechów włoskich

Śledzie z pastą piernikowo-orzechową sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do słoika.
  2. Oliwę wlewamy do rondla, dodajemy laskę cynamonową, zmiażdżoną trawę cytrynową, przekrojone wzdłuż papryczki chili, goździki i kardamon. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu podgrzewamy 20 minut (pamiętajmy, by utrzymywać temperaturę poniżej punktu wrzenia). Studzimy zalewę do 50 st.
  3. Zalewamy śledzie w słoiku – powinny być przykryte zalewą – i potrząsamy słoikiem. Ważne, by przyprawy równomiernie się rozłożyły. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na całą noc.
  4. Pasta piernikowa: miód ucieramy z octem winnym. Dodajemy starty piernik i orzechy, mieszamy. Pastą smarujemy śledzie przed podaniem.

Garnki Tefal Ingenio 

Do świątecznego gotowania wykorzystałam swój ulubiony zestaw garnków Tefal Ingenio. Zestawu garnków używam od początku roku i nie wyobrażam sobie już bez nich mojej kuchni. Tefal Ingenio to zestaw uniwersalny! Garnki i patelnie zostały wyposażone w silikonowe pokrywki. Silikonowe pokrywki – w chwilę zamieniają garnki w pojemniki do przechowywania, co czyni zestaw Tefal ingenio najbardziej uniwersalnym zestawem garnków – z jakim miałam do czynienia i świetnie sprawdzi się w trakcie przygotowania świątecznych potraw! Jeśli zastanawiacie się nam kompletem garnków do codziennego gotowania i od święta, to poznajcie moją listę argumentów, przemawiającą za zestawem Tefal Ingenio:

Ogromną zaletą śledzi jest fakt, że doskonale smakują z niezliczoną ilością składników poczynając od warzyw, przez nabiał a nawet suszone owoce – mam nadzieję, że moja propozycja z piernikową nutą Was zauroczy.