Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach, oprócz ryb, pierogów oraz pieczonych mięs królują także sałatki. Klasyczną sałatką, jaką znajdziemy na stołach w większości polskich domów jest sałatka jarzynowa. Mimo, że bardzo pracochłonna – nie wyobrażam sobie, by wśród wigilijnych przystawek zabrakło u nas tego dania.
Najzabawniejszy w związku z sałatką jarzynową jest fakt, że w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. U nas na przykład króluje przepis na bazie ugotowanych warzyw w rosole, świeżych, winnych jabłek oraz delikatny posmak świeżego selera. Całość dopełnia ulubiony majonez Pudliszki bardzo gęsty i kremowy. Ten przepis od zawsze kojarzy mi się ze świętami…
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na świąteczną warstwową sałatkę, którą możecie wypróbować podczas świąt. Przepis w porównaniu do sałatki jarzynowej robi się w oka mgnieniu. Jest to sałatka, która nie tylko dobrze wygląda ale też wybornie smakuje. Jako że jest to sałatka warstwowa, najlepiej podawać ją w małych, szklanych pojemnikach. Choć nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować ją w dużej szklanej misie. Do tej pory w moim domu na święta nigdy jej nie było, ale będąc w gościnie miałam okazję raz jej spróbować i po prostu się w niej zakochałam. To naprawdę genialne połączenie smaków.
Sałatka warstwowa składniki:
- 4 filety śledziowe z zalewy octowej
- 1/2 pora
- 3 buraczki czerwone
- 4 jajka
- 1 słoiczek majonezu
- Świeżo zmielony pieprz
- Sól himalajska
Sałatka warstwowa sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Buraki myjemy i gotujemy w łupinach
- Pora obieramy, kroimy w drobne paski.
- Filety śledziowe kroimy w kosteczkę i przekładamy do pojemników lekko je uklepując do spodu.
- Na śledzie wykładamy warstwę tarkowanych (na tarce o dużych oczkach) buraków. Na buraki przekładamy tarkowaną (na tarce o małych oczkach) warstwę żółtek, którą solimy i dodajemy odrobinę pieprzu. Następnie wkładamy cienką warstwę pora. Kolejno przekładamy starte (na tarce o dużych oczkach) białka.
- Całość przykrywamy warstwą gęstego majonezu. Na wierzch dodajemy odrobinę dekoracyjnego pora.
Ta sałatka jest bardzo smaczna zarówno tuż po przygotowaniu jak i gdy swoje odstoi. Można ją spokojnie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Małgosiu, czy chodzi o seler naciowy, czy zwykły korzeniowy?