Paszteciki wigilijne z grzybami to jedna z tych potraw, które pojawia się regularnie na naszym świątecznym stole. Smakują naprawdę rewelacyjnie, zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do barszczu wigilijnego. Ten przepis nie powinien Ci sprawić żadnych trudności. Przepis opisałam dokładnie krok po kroku z dużą ilością zdjęć, aby ich przygotowanie było jeszcze łatwiejsze i nie zajęło Ci wiele czasu w ferworze świątecznych przygotowań.

Paszteciki możesz zwinąć na kilka różnych sposobów. Poniżej znajdziesz sposób, który uważam za najlepszy, ale możesz również rozłożyć farsz na całym cieście, zwinąć go w roladę, a następnie pociąć na kolejne kawałki. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, aby nie nałożyć na ciasto za wiele farszu, gdyż inaczej nie uda się zwinąć pasztecików.

Paszteciki wigilijne składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 8-10 suszonych prawdziwków
  • 1 pęczek szczypiorku (wraz z cebulką)
  • 1 listek laurowy + 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • sól morska

Paszteciki wigilijne sposób przygotowania:

1. Grzyby zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy. Szczypiorek wraz z cebulką drobno siekamy. Podsmażamy na maśle, tylko do momentu aż się delikatnie zeszkli.

2. Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Grzyby wyjmujemy i siekamy na małe kawałki. Dodajemy do patelni ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (proponuję utrzeć pieprz w moździerzu).

3. Tak przygotowany farsz umieszczamy w wyciętych płatach ciasta. Dowolnie zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni  przez ok. 8-10 minut. Podajemy z barszczem wigilijnym.

Garnki Tefal Ingenio 

Do świątecznego gotowania wykorzystałam swój ulubiony zestaw garnków Tefal Ingenio. Zestawu garnków używam od początku roku i nie wyobrażam sobie już bez nich mojej kuchni. Tefal Ingenio to zestaw uniwersalny! Garnki i patelnie zostały wyposażone z wytrzymałą i nieprzywierającą powłokę, która pozwala na smażenie bez tłuszczu, a nawet tak jak w tym przypadku: rozpuszczanie czekolady. Jeśli zastanawiacie się nam kompletem garnków do codziennego gotowania i od święta, to poznajcie moją listę argumentów, przemawiającą za zestawem Tefal Ingenio:

 

Niewielkie, kruche wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami wspaniale smakują podane z czerwonym barszczem. Warto zrobić ich duży zapas, bo zwykle błyskawicznie znikają z talerzy!