Gorąca, aromatyczna czekolada do picia to najlepszy rozgrzewający deser na świąteczny czas. Przygotowałam dla Was przepis na gęstą, dwu-warstwową, gorącą czekoladę do picia z nutką piernikowego posmaku! Czekolada jest doskonałym źródłem magnezu, wspiera działanie układu nerwowego oraz zdecydowanie poprawia humor. Podpowiadam jak zrobić najlepszą czekoladę na gorąco. Ten przepis to pełnia świątecznej rozpusty zawarta w zaledwie małym kubku!

Kluczem do dobrej czekolady do picia jest jej gęstość. Jak zatem przygotować pitną czekoladę, by była wystarczająco gęsta? Tajemnicą jest użycie śmietanki oprócz mleka oraz spora ilość czekolady – ponad jedna tabliczka! To niemało, ale jeśli efekt ma być imponujący, to lepiej trzymać się przepisu.

Natomiast, jak zrobić gorącą czekoladę, by była gładka i aksamitna? Czekolada roztapiana w rondelku ze śmietanką czy mlekiem ma tendencję do delikatnego rozwarstwiania się – jak tego uniknąć? Należy czekoladę podgrzać dwa razy – najpierw roztopić czekoladę w mleku i śmietance, następnie odstawić do lekkiego przestygnięcia i powolnego roztopienia do końca, a następnie podgrzać powtórnie i wtedy koniecznie użyć małej trzepaczki, która rozbije drobne kawałki czekolady i lekko napowietrzy nasz napój. Wasza czekolada na gorąco będzie aksamitna i jednolita!

Gorąca czekolada z piernikiem składniki

CZĘŚĆ BIAŁA

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietany 30%

CZĘŚĆ CIEMNA

  • 200 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany 30%

KRUSZONKA

  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

dodatkowo: 30 g śmietany

Przepis na gorącą czekoladę z piernikiem:

KRUSZONKA: Z podanych składników zagnieć ciasto. Możesz użyć miękkiego masła by składniki łatwiej się połączyły. Rozsyp kruszonkę na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż do uzyskania ciemnozłotego koloru, Maksymalnie 15 minut.

BIAŁA CZĘŚĆ: Podgrzej śmietanę. Dodaj do śmietany białą czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Przelej czekoladę do 2 wysokich szklanek (do 1/4 wysokości). Wstaw do zamrażarki.

CIEMNA CZĘŚĆ: Podgrzej mleko i śmietanę i wsyp do środka ciemną czekoladę. Mieszaj tak długo aż się całość rozpuści. Możesz ewentualnie podgrzewać masę by nie było drobinek czekolady.

Wyciągnij z zamrażarki szklanki z białą częścią. Wlej do szklanki ciemną czekoladę lejąc po ściance by się nie połączyła z jasną. Ubij śmietanę na sztywno i udekoruj z wierzchu gorącą czekoladę. Posyp kruszonką piernikową.

tefal-ingenio

tefal-ingenio

Garnki Tefal Ingenio 

Do świątecznego gotowania wykorzystałam swój ulubiony zestaw garnków Tefal Ingenio. Zestawu garnków używam od początku roku i nie wyobrażam sobie już bez nich mojej kuchni. Tefal Ingenio to zestaw uniwersalny! Garnki i patelnie zostały wyposażone z wytrzymałą i nieprzywierającą powłokę, która pozwala na smażenie bez tłuszczu, a nawet tak jak w tym przypadku: rozpuszczanie czekolady. Jeśli zastanawiacie się nam kompletem garnków do codziennego gotowania i od święta, to poznajcie moją listę argumentów, przemawiającą za zestawem Tefal Ingenio:

Wystarczy chwila, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój.

Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.