Mamy z nimi sporo dobrych skojarzeń. Bo czy jest ktoś, kto niejadłby ryby podczas wakacyjnych wypadów? W upalane dni, smakują najlepiej, zwłaszcza z widokiem na morze, jezioro i z najbliższymi obok. Szczęśliwie mamy też coraz większy wybór świeżych, dobrej jakości ryb i owoców morza również poza sezonem. Nic tylko je przyrządzać – bo wbrew opinii, ryby wcale nie są takie trudne.

Ci z nas, którzy po ryby sięgają wyłącznie okazjonalnie, zwykle narzekają na to, że zwyczajnie nie wiedzą jak się za nie zabrać, jak przygotować dobre rybne danie. Tymczasem świeża ryba nie potrzebuje wiele! Czasem wystarczą zioła, cytryna, odrobina oliwy i uczta murowana! Dzisiaj mam dla Was przepis z moich “top 10” sposobów na rybny obiad. Mam nadzieję, że moja propozycja otworzy Was nieco na rybne – eksperymentowanie.

Przepis na łososia ze szparagami i sosem koperkowym – składniki:
  • filet z łososia bez skórki
  • 1 cytryna
  • zielone szparagi (ok. 6 sztuk na jedną porcję)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • gęsty i kremowy majonez “Pudliszki”
  • świeży koperek
  • olej roślinny
  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
Przepis na rybę łosoś z sosem koperkowym:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
  2. Szparagi obieramy, odcinamy końcówki i układamy je jeden obok drugiego na uprzednio przygotowanym naczyniu żaroodpornym, wyścielonym pergaminem. Linia szparagów powinna być na tyle długa, aby zmieściła cały filet.
  3. Szparagi doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną oleju roślinnego
  4. Filet z łososia dokładnie myjemy. Następnie przekładamy do miski i marynujemy sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem
  5. Pozostałą część cytryny kroimy w cienkie plastry i umieszczamy na wierzchu łososia, na przemian z drobnymi kawałeczkami zimnego masła.
  6. Brzegi pergaminu składamy i szczelnie zamykamy. Pieczemy ok. 30 minut
  7. W tym czasie zabieramy się za zrobienie sosu majonezowo-koperkowego
Jak zrobić sos klasyczny sos koperkowy?

Aby zrobić klasyczny sos majonezowo-koperkowy do dań (nie tylko rybnych), należy posiekać bardzo drobno koperek, a czosnek przepuścić przez praskę lub też utrzeć w moździerzu. Wszystko dodajemy do miseczki z majonezem (zwróć uwagę, aby majonez był naprawdę dobrej jakości – pozbawiony konserwantów i sztucznych aromatów czy też barwników. W mojej kuchni używam wyłącznie majonezu Pudliszki, który dzięki swojej gęstej i kremowej konsystencji sprawdza się doskonale jako składowa sosów), jogurtem i sokiem z połowy cytryny – mieszamy. Eksperymentuj z proporcjami – im więcej dodamy majonezu, tym sos będzie bardziej gęsty.

8.  Wyjmujemy brytfannę, otwieramy naszą pergaminową paczkę i podajemy nasze danie rybne z sosem w miseczce

Dlaczego należy jeść ryby?

  1. Ryby to jedno z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów omega-3, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i chronią nas przed wieloma chorobami. Wielonienasycone kwasy omega-3 wykazują szereg działań prozdrowotnych jak: normalizowanie ciśnienie tętnicze krwi, hamowanie rozwój choroby wieńcowej oraz choroby niedokrwiennej serca, działają przeciwzapalnie, działają przeciwalergicznie, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, koncentrację, proces zapamiętywania, dobrze wpływają na stan skóry. Tak obszerna lista powinna być wystarczającym argumentem za tym, by włączyć ryby do naszego menu. Warto przy tym zaznaczyć, że nie każdy gatunek ryby jest tak samo bogaty w kwasy omega-3. Najwięcej cennych składników zawierają tłuste ryby morskie, czyli łosoś, makrela, sardynka, śledź. Bogatym źródłem kwasów omega-3 jest również pstrąg.
  2. Ryby to także źródło pełnowartościowego białka. Informacja ta może okazać się szczególnie atrakcyjna dla sportowców, którzy kładą duży nacisk na zawartość białka w diecie. Jednak również osoby, które nie trenują intensywnie powinny poszukać źródeł pełnowartościowego białka, które jest elementem niezbędnym do wzrostu i rozwoju organizmu, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał. Zawartość białka w mięsie ryb zależy od gatunku i wygląda następująco (ilość białka została podana w przeliczeniu na 100g ryby): halibut świeży: 20,1 g / łosoś świeży: 19,9 g / łosoś wędzony: 21,5 g / mintaj świeży: 16,6 g;
  3. Ryby są dla nas także źródłem witaminy A oraz D. Są to witaminy ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu dlatego w diecie nie powinno zabraknąć produktów, które są ich źródłem. Witamina A wpływa korzystnie na wzrost i regenerację komórek, działa ochronnie na błony śluzowe i skórę, bierze udział w produkcji białek oraz przemianach tłuszczów, a także wspomaga proces widzenia i wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Z kolei witamina D-  reguluję gospodarkę wapniowo-fosforanową, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nowotworów, czy depresji.

Mam nadzieję, że przekonałam Was wystarczająco do eksperymentowania z daniami rybnymi. Na blogu w kategorii kulinarnej znajduje się wiele przepisów z wykorzystaniem ryb i owoców morza. Zachęcam do lektury;)

SMACZNEGO!