Każdy kto choć raz odwiedził Włochy, ten wie że włoska kuchnia to nie tylko pizza i makarony! Italia obfituje w soczystych, świeżych warzywach i aromatycznych ziołach. We Włoszech niemal na każdym kroku można znaleźć niewielkie rodzinne restauracje, serwujące lokalne specjały. W miejscach tych, oprócz jedzenia – cieszyć się można przyjemną, pozbawioną sztywności atmosferą. Włosi jedzą przede wszystkim dla przyjemności. A to, co jedzą ich uszczęśliwia!
Włoska kuchnia jest niezwykle prosta i łatwo jest przenieść do własnego domu jej smak i klimat. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jedno z moich ulubionych włoskich dań: GNOCCHI. Gnocchi we Włoszech stanowi tradycyjną, rodzinną potrawę, która świetnie smakuje z samym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięs. W mojej propozycji gnocchi będzie stanowiło doskonałą bazę dla warzyw, krewetek i aromatycznych ziół. Spróbujcie koniecznie tego przepisu!
GNOCCHI – składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (nie młodych)
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżka maki kartoflanej
- 1 łyżka soli
- 1 jajko
Gnocchi przepis:
Ciepłe ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Wyrabimy je z około 10 dag mąki pszennej, łyżką mąki kartoflanej, łyżką soli i jajkiem. Gotowe – wyrobione ciasto “rwiemy” na kawałki, toczymy z niego wałeczki i obsypujemy delikatnie mąką a następnie tniemy pod skosem i zagniatamy widelcem na środku. Gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody. Odstawiamy kilkanaście minut po tym jak wypłyną na powierzchnię.
GNOCCHI Z KREWETKAMI składniki:
- 30 dag groszku cukrowego
- olej rzepakowy
- czosnek
- masło
- 30 dag pomidorków cherry, pokrojonych na pół
- 1 cebula dymka (ze szczypiorkiem)
- świeży koperek
- świeży tymianek
- pieprz, sól himalajska
Gnocchi z krewetkami przepis:
W dużej wysokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z 2 łyżkami masła. Podsmażamy posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku oraz dodajemy groszek. Gdy całość się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidorki i szczypiorek. Solimy, dodajemy pieprz. Mieszamy i chwilę smażymy na niedużym ogniu. Odstawiamy.
Gnocchi robimy według powyższego przepisu. Wyławiamy łyżką cedzakową i dodajemy na patelnię z wcześniej przygotowanymi warzywami. Na osobnej patelni ponownie rozgrzewamy olej rzepakowy i jedna łyżkę masła. Przesmażamy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz posiekany tymianek z koperkiem. Gdy czosnek delikatnie się zrumieni, możemy dodać na patelnię oczyszczone, umyte krewetki. Smażymy je z obu stron po około 3 min na dość dużym ogniu. Usmażone krewetki dodajemy na patelnię z gnocchi i warzywami. Podajemy na ciepło.
Pewnie zauważyliście podobieństwo włoskich gnocchi do polskich kopytek…I słusznie! Gdybyście spróbowali jednych i drugich z zamkniętymi oczami – pewnie nie poznalibyście które są którymi. Jedyną różnicą jest popularność. Otóż w Polsce od kopytek się odchodzi, natomiast Włosi gnocchi ubóstwiają i serwują w różnych wariacjach przez cały rok!