Camembert – najpopularniejszy ser we Francji…niesie za sobą historię tyleż dramatyczną, co jednocześnie romantyczną: jego receptura nigdy nie ujrzałaby światła dziennego, gdyby nie mnich ze wsi Camembert w Normandii, który ukrywając się w domu pewnej wdowy w czasie Wielkiej Rewolucji Francuskiej przed prześladowaniami jakobinów – zdradził jej tajniki przepisu na ser długo dojrzewający. Nie spróbować sera Camembert, to niewybaczalny grzech kulinarny…

Świeży camembert, o kremowym wnętrzu i białej, pleśniowej skórce to prawdziwy przysmak każdego miłośnika serów. I ma w sobie coś takiego, że każde przyrządzone z jego dodatkiem danie nabiera smaku i elegancji. Camembert jest idealny zarówno do zimnych przekąsek i kanapek, jak do gorących tostów, quiche, tart oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami, a także z owocami, bo świetnie łączy się z jabłkami, żurawiną, melonem czy ananasem. Natomiast z soczystą gruszką można podać go na chrupiących tostach lub… w postaci wytrawnego deseru. Wśród przepisów na dania z camembertem znajdziecie również inspirujące pomysły na mięsa nadziewane tym wyjątkowo smacznym serem oraz domowe pizze z różnymi dodatkami. Poniżej przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych sposobów na ujęcie sera dojrzewającego – doskonały szczególnie o tej porze roku:

pieczony-camembert

Pieczony Camembert składniki:

  • ser Camembert (polecam President)
  • konfitura z żurawiny
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie
  • świeży rozmaryn
  • opcjonalnie świeża porzeczka

Sposób wykonania:

  • Rozgrzać piekarnik do 180ᵒ C.
  • Ostrożnie odciąć górną skórkę sera Camembert. Spróbujcie zrobić to tak, żeby złapać, jak najmniej miękkiej części sera.
  • Umieścić ser w pojemniku żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 5-8 minut, aż powierzchnia sera dobrze się zetnie i zaczynie się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika, na środku polać konfiturą z żurawiną, wyłożyć orzechami włoskimi i opcjonalnie porzeczką. Podawać natychmiast z chrupiącą bagietką skropioną oliwą z oliwek i świeżym rozmarynem.

camembert-przepis

najpopularniejszy-blog-kulinarny-z-przepisami

Sposobów na ser Camembert jest naprawdę sporo, a wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Camembert z miodem, camembert z ziołami i czosnkiem, camembert z owocami…Mam nadzieję, że mój przepis stanie się dla Was inspiracją do poszukiwania swoich ulubionych konfiguracji.