Po raz pierwszy o niewiarygodnych właściwościach oleju lnianego usłyszałam ok. 5 lat temu, kiedy to jeden z naszych znajomych nieszczęśliwie dowiedział się o chorobie, która go dopadła- stwardnienie rozsiane. Diagnozy nie potraktował jako wyrok, choć choroba postępowała diametralnie szybko. Szukał alternatywnych metod leczenia w tym uwaga! Stworzył własną produkcję oleju lnianego.
Badania naukowe potwierdzają szereg wartości zdrowotnych jakie posiadają nasiona lnu. Ich główną zaletą jest zawartość 45% tłuszczu (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz omega – 6). Zawartość tych kwasów jest kluczowa, gdyż nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Z tego powodu powinniśmy dostarczyć je w postaci pożywienia.
Aby kwasy spełniały swoje zadania powinny być podane w prawidłowych proporcjach ich idealny stosunek omega – 3 do omega – 6 to 4:1 a z dostępnych najbliższy ideału jest właśnie – olej lniany.
Nasz wspomniany znajomy, nie bez powodu otworzył własną produkcję gdyż na rynku jest bardzo mało dostępnych wartościowych odmian oleju lnianego. Jak podkreśla dr Pokrywka w swojej książce „NA ZDROWIE!” wyłącznie olej nieoczyszczony, tłoczony na zimno z odmian wysokolinolenowych jest w pełni wartościowy. Taka odmiana oleju nie jest dostępna w sklepach spożywczych ze względu na nietrwałość kwasu tłuszczowego z rodziny omega -3.
Zalety stosowania oleju lnianego:
– Reguluje równowagę hormonalną, działa korzystnie na cykl kobiet
– Wspomaga leczenie bezpłodności
– Wspomaga procesy trawienne
– Powoduje wzrost gęstości kości
– Działa korzystnie na wygląd skóry (blokuje zatykanie porów, chroni przed promieniami UV, nawilża)
– Buduje komórki i tkanki organizmu (szczególnie istotne dla Maluchów)
– Wpływa korzystnie na pracę mózgu (w każdym wieku)
– Zwiększa odporność organizmu
– Hamuje procesy alergiczne i zapalne
– Ograniczają ryzyko zapadania na nowotwory
Stosowanie:
Olej lniany może być stosowany jedynie na ZIMNO! Wszelka obróbka termiczna zabija jego drogocenne wartości.
Zaleca się spożywanie 2 łyżek oleju dziennie (również przez Dzieci od lat 3). Może być stosowany na czczo bądź w postaci dodatku do sałatek czy surówek.
Bardzo popularne jest łączenie oleju lnianego (2-8 łyżek) z chudym twarogiem lub jogurtem miksować min. 5 minut (słynna receptura dr Budwig).
Aby zachować cenne właściwości oleju lnianego, należy przechowywać go w ciemnej butelce, chronić przed promieniami słońca i trzymać w chłodnym miejscu jedynie do 2 miesięcy po otwarciu.
Osobiście stosuję olej lniany codziennie w naszej diecie. Jeżeli artykuł nie przekonał Was wystarczająco, liczę że słowa Mahatma Gandhi rozwieją Wasze wątpliwości:
„Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie,
tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”
Olej lniany jest fantastyczny dla osób cierpiących na celiakie, u nas obowiązkowy zapas w domu 🙂
Dobra, przekonałaś mnie, jutro lecę po olej i trzymam na słowo, że będę “zdrowa, piękna i młoda” 😉
Dziś na siłowni czytałam o oleju lnianym i zachwycił mnie swoimi właściwościami. Musi się znaleźć w moim menu 🙂
Dobry wybór, Gosiu! Niestety olej lniany jest dość niesmaczny, nie ma co tu ukrywać. Moim niedawnym odkryciem jest olej z lnianki (rydzowy), podobno nawet zdrowszy, a smak jest o niebo lepszy. Polecam!
http://www.oleje-cameleon.pl/?pl_olej-z-lnianki,35
Ja też planuję go wprowadzić do swojej kuchni..właściwości ma super i to mnie przekonuje 🙂