Po raz pierwszy o niewiarygodnych właściwościach oleju lnianego usłyszałam ok. 5 lat temu, kiedy to jeden z naszych znajomych nieszczęśliwie dowiedział się o chorobie, która go dopadła- stwardnienie rozsiane. Diagnozy nie potraktował jako wyrok, choć choroba postępowała diametralnie szybko. Szukał alternatywnych metod leczenia w tym uwaga! Stworzył własną produkcję oleju lnianego.

 

aaaaaaaaaaa gotowe

 

Badania naukowe potwierdzają szereg wartości zdrowotnych jakie posiadają nasiona lnu. Ich główną zaletą jest zawartość 45% tłuszczu (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych  omega – 3 oraz omega – 6).  Zawartość tych kwasów jest kluczowa, gdyż nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Z tego powodu powinniśmy dostarczyć je w postaci pożywienia.

Aby kwasy spełniały swoje zadania powinny być podane w prawidłowych proporcjach ich idealny stosunek omega – 3 do omega – 6 to 4:1 a  z dostępnych najbliższy ideału jest właśnie – olej lniany.

Nasz wspomniany znajomy, nie bez powodu otworzył własną produkcję gdyż na rynku jest bardzo mało dostępnych wartościowych odmian oleju lnianego. Jak podkreśla dr Pokrywka w swojej książce „NA ZDROWIE!” wyłącznie olej nieoczyszczony, tłoczony na zimno z odmian wysokolinolenowych jest w pełni wartościowy. Taka odmiana oleju nie jest dostępna w sklepach spożywczych ze względu na nietrwałość kwasu tłuszczowego z rodziny omega -3.

 

Zalety stosowania oleju lnianego:

–   Reguluje równowagę hormonalną, działa korzystnie na cykl kobiet

–   Wspomaga leczenie bezpłodności

–   Wspomaga procesy trawienne

–   Powoduje wzrost gęstości kości

–   Działa korzystnie na wygląd skóry (blokuje zatykanie porów, chroni przed promieniami UV, nawilża)

–   Buduje komórki i tkanki organizmu (szczególnie istotne dla Maluchów)

–   Wpływa korzystnie na pracę mózgu (w każdym wieku)

–   Zwiększa odporność organizmu

–   Hamuje procesy alergiczne i zapalne

–   Ograniczają ryzyko zapadania na nowotwory

 

 Stosowanie:

Olej lniany może być stosowany jedynie na ZIMNO! Wszelka obróbka termiczna zabija jego drogocenne wartości.

Zaleca się spożywanie 2 łyżek oleju dziennie (również przez Dzieci od lat 3). Może być stosowany na czczo bądź w postaci dodatku do sałatek czy surówek.

Bardzo popularne jest łączenie oleju lnianego (2-8 łyżek) z chudym twarogiem lub jogurtem miksować min. 5 minut (słynna receptura dr Budwig).

Aby zachować cenne właściwości oleju lnianego, należy przechowywać go w ciemnej butelce, chronić przed promieniami słońca i trzymać w chłodnym miejscu jedynie do 2 miesięcy po otwarciu.

 

Osobiście stosuję olej lniany codziennie w naszej diecie. Jeżeli artykuł nie przekonał Was wystarczająco, liczę że słowa Mahatma Gandhi rozwieją Wasze wątpliwości:

 

„Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie,

tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”