Hurra!!! Wreszcie się doczekaliśmy!!! Zaczynamy świąteczne odliczanie! Już od dzisiaj na blogu czekać na Was będą codziennie nowe przepisy kulinarne,  aranżacje wnętrz, dekoracje DIY, inspiracje na kreatywne spędzenie czasu. Wszystko po to, abyście mogli czerpać z tego jakże magicznego czasu jakim jest grudzień – jak najwięcej! 

Początek odliczania – zaczynamy od pomysłu na świąteczny kalendarz adwentowy. Od 8 lat tworzenia bloga co roku zachęcam Was do własnoręcznego tworzenia kalendarzy, bo jest to świetny sposób na wprowadzenie całej rodziny w świąteczny nastrój. W naszym domu tworzenie kalendarzy jest to też swego rodzaju tradycja i muszę Wam przyznać, że z roku na rok coraz bardziej doceniam ten czas. Chłopcy rosną tak szybko, że w takie dni jak dzisiaj z dużym sentymentem wracam do wspomnień, kiedy niezdarnymi rączkami – tworzyli swoje pierwsze DIY…

Same Kalendarze Adwentowe też bardzo ewaluowały na przestrzeni lat. Przybrały różne formy, stały się nie tylko sposobem na świąteczne odliczanie dni do I Gwiazdki, ale też pomysłem na grudniowy podarunek oraz niezbędnikiem świątecznych dekoracji. Niezmiennie jednak Kalendarze wnoszą dozę bożonarodzeniowej aury i radość do domów.

Upiecz Dzieciom Kalendarz Adwentowy 

Mój tegoroczny pomysł na Kalendarz Adwentowy jest dosyć nietypowy, bo wcześniej trzeba go sobie mówiąc wprost: upiec. Składa się On wyłącznie z ciastek korzennych, które smakują wyśmienicie, są o niebo zdrowsze od kupnych słodyczy, a dodatkowo są to jedyne ciastka, które znam i smakują wszystkim dzieciom! Oprócz tego ich termin ważności pozwala na spokojne przechowywanie ich w pudełkach i torebkach aż do świąt. Aby wykonać taki kalendarz potrzebne są: 2 drewniane pudełka (dostępne w każdym markecie budowlanym, które złączyłam ze sobą. Stanowią one bazę do przechowywania pojemników na poszczególny dzień), 24 pojemniki/torebki – może to być również przezroczysta folia z wstążką, cyferki – naklejki lub marker, ciastka (polecam korzenne – przepis poniżej).

Ciastka korzenne – składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 40 g mieszanki przypraw korzennych jak: cynamon, wanilia, kurkuma, szafran, gałka muszkatołowa.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 250 g masła
  • 250 g miodu
  • 4 zółtka
  • 1 jajko

Przepis na ciastka korzenne:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem.
  2. Następnie przełóż całość na stół i zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na pół godziny.
  3. Rozwałkuj na posypanym mąką stole. Placek powinien mieć do 4 milimetrów grubości. Foremkami (wybrałam w kształcie serca) powycinaj ciasteczka.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.

Mam nadzieję, że wraz z dzisiejszym dniem – w Waszych sercach powoli zaczyna rozbrzmiewać duch nadchodzących świąt. Jeśli szukacie świątecznych inspiracji – to bardzo dobrze trafiliście! Od dzisiaj – aż do 24 grudnia, każdego dnia na blogu LadyoftheHouse, czekać na Was będą nowe, świąteczne inspiracje. Przeżyjmy wspólnie ten wyjątkowy miesiąc!