By zakosztować aromatycznej, efektownie zaserwowanej kawy, często wybieramy się do restauracji lub kafejek. Tymczasem równie doskonale co w kawiarni może smakować i prezentować się napój zaparzony w domowym zaciszu. W jego przygotowaniu pomoże profesjonalny ekspres do kawy, który zamieni domową kuchnię w prywatny warsztat profesjonalnego baristy.

Od kiedy rozpoczęłam na blogu cykl materiałów dotyczący testowania urządzeń agd, ich recenzji i wreszcie rankingu sprzętów realnie ułatwiających nam codzienne życie, pod każdym postem co jakiś czas pojawiało się zapytanie o ekspresy do kawy. Przyznam szczerze, że miałam ich już trochę w swoim dobytku: kapsułkowy, automatyczny a nawet ręczny. Kupując je jednak dawno temu – kierowałam się modą, reklamą, szybkością przygotowania, smakiem otrzymywanej kawy…jednak nie jakością samego sprzętu i w efekcie kawy. Odsuwałam temat ekspresów dosyć długo, przyzwyczaiłam się do swoich smaków i trudno było mi spróbować czegoś nowego. Jako że przed nami okres świąteczny i wielu z Was szuka prezentów od serca, to postanowiłam pochylić się nad tematem ekspresów, które uważam za prezent uniwersalny oraz ponadczasowy i poszukać dla Was czegoś wyjątkowego a przede wszystkim godnego polecenia wśród dziesiątek dostępnych modeli.

12 ŚWIĄTECZNE ODLICZANIE:  Pomysł na prezent od serca

Jak wybrać ekspres do kawy?

Szukając ekspresu do kawy, będziemy się obracać wokół tematyki sposobu zaparzania. Wyróżnić należy trzy kategorie urządzeń, dzięki którym otrzymać możemy napar o różnej specyfice. Będzie to ekspres przelewowy, ekspres niskociśnieniowy oraz ekspres wysokociśnieniowy.
  • Ekspres przelewowy: Przez długie lata to ekspres przelewowy był najczęściej spotykanym urządzeniem w domach. Sama miałam ich 2 modele. Mechanizm jego działania jest prosty: zbiornik – filtr – dzbanek. Niemal jak parzenie w filiżance, tylko na większą skalę. Znajdująca się w zbiorniku woda jest podgrzewana, a następnie przepuszczana przez zmieloną kawę wsypaną do papierowego filtra. Kropla po kropli napój wypełnia umieszczony na płycie grzewczej dzbanek. Dzięki temu pomimo długotrwałego (nawet do 15 minut) procesu parzenia kawa pozostaje ciepła. Kawa parzona w taki sposób charakteryzuje się dużą ilością kofeiny, jest jednak ciężko przyswajalna, a większa część substancji smakowych zostaje wypłukana.
  • Ekspres niskociśnieniowy: Znane ze starych czarno-białych filmów czy internetowych aranżacji, stawiane na palnik dzbanki, kawiarki, to też ekspresy niskociśnieniowe. W dolnej części (tej stawianej na ogniu) znajduje się woda, w środkowej – sitko z lejkiem, do którego wsypujemy kawę, w górnym zaś zbiera się napar. Zagotowana woda dzięki ciśnieniu wypychana jest do góry, przechodząc przez sitko z kawą, napełnia górny zbiornik. Cały proces trwa kilka minut.Znajdziemy kawiarki z aluminium oraz – nieco lepszej jakości – ze stali.
  • Ekspres wysokociśnieniowy: Uroki kawy docenimy przede wszystkim dzięki ekspresowi wysokociśnieniowemu. Wytwarzane ciśnienie może tu sięgać nawet 19 barów (przeciętnie jest to 15). Przepuszczenie wody przez kawę z taką mocą nie dość, że pozwala na jej błyskawiczne zaparzanie, to wydobywa z ziaren całą gamę doznań smakowych. W przypadku ekspresu wysokociśnieniowego, proces nakładania kawy może odbywać się na dwa sposoby: albo za każdym parzeniem robimy to ręcznie przy pomocy kolby z sitkiem (przez nią przepuszczana jest woda, lecz by zaparzyć kolejną filiżankę, musimy sami pozbyć się fusów), albo ekspres zrobi to automatycznie. Za pomocą kolby możemy przygotować jedynie dwa napoje na raz. W drugim wariancie ekspres parzy bez końca, niemal bez naszej ingerencji – ile wody w zbiorniku i kawy „w magazynku” starczy. Do tego możemy zdecydować się na model automatyczny z programatorem, który przygotuje dla nas nie tylko “małą czarną” ale też ulubione cappuccino i latte. I ja Wam właśnie taki bardzo pozytywnie się wyróżniający na tle konkurencji model automatycznego ekspresu do kawy, chciałabym dzisiaj przedstawić. Za wzór ekspresu automatycznego wybrałam 4Swiss model Roma A10.

Dlaczego 4Swiss Roma A10?

Kwestie techniczne: Ekspres do kawy 4SWISS – model Roma A10 to wyjątkowo solidny model. Za jego profesjonalizmem przemawia przede wszystkim umiejętność wytwarzania wysokiego ciśnienia bo aż 19 barów – wyjątkowo dużo jak na tę półkę cenową. Pozwala to stworzyć porządne, włoskie espresso. Dodatkowo Roma A10 jest wyposażony w 2 bojlery (jeden dla wrzątku, drugi dla pary), młynek ze stali nierdzewnej z 5-stopniową regulacją stopnia zmielenia, zbiornik na wodę o pojemności 1,7 l  i zintegrowany system 3 dysz -przeznaczonych do kawy, wrzątku oraz mleka.

Kwestie wizualne: Moi Czytelnicy doskonale wiedzą, że dla mnie użyteczność to jedno ale kwestie wizualne są również bardzo istotne. Jestem estetką i uwielbiam otaczać się pięknymi akcesoriami. W przypadku 4Swiss ogromnym plusem jest dla mnie możliwość wyboru białej obudowy. Według mnie białe ekspresy emanują niebywałą elegancją oraz subtelnością. 4Swiss oferuje coś więcej – ekspres nie ma żadnego fizycznego przycisku, co nie tylko daje mu nowoczesny wygląd, ale pozwala też utrzymać go w prosty sposób w czystości. Wszystkie parametry ustawiamy za pomocą dotykowego panelu, który sprawia solidne wrażenie i prawidłowo reaguje na dotyk. Ekspres ma polskie menu, choć można również wybrać inne języki. Czytelny wyświetlacz zapewnia intuicyjną obsługę i duży komfort użytkowania.

Mój dzień – moja kawa

5:00 Nie wiem jak Wasze poranki, ale moje do łatwych nie należą. Pracuję do późna i wstaję wcześnie. A jednak szybko “staję na nogi”, swój dzień zaczynam od szklanki wody z cytryną oraz naprawdę mocnego Espresso. Zaletą ekspresu 4Swiss jest szybkość nagrzewania. Ekspresy z którymi miałam do czynienia, potrzebowały na to ok. 10 minut, Roma A10 jest gotowa znacznie szybciej a do tego z nagrzanej wody w ekspresie, mogę przygotować herbatkę dla dzieci na śniadanie.

14:00 To czas w którym (jeśli akurat nie robię zdjeć i nie nagrywam) powinnam mieć za sobą najbardziej intensywną część dnia. Zazwyczaj o tej porze jestem po obiedzie i lubię pozwolić sobie na coś słodkiego. Cappuccino z piankami marshmallow – to idealne rozwiązanie na grudniowe, zimne popołudnie. Tu kolejny plus dla ekspresu 4Swiss. Posiada on bardzo funkcjonalną zaletę – możliwość ustawienia wysokich kubków i szklanek bezpośrednio pod wylewkę. Ponadto wysokość jest regulowana i zmieści nawet wysokie szklanki do 13 cm!

19:00 Jeśli myślicie, że kawa o tej porze, spowoduje bezsenność to gwarantuję – nie w moim przypadku. Uwielbiam popijać delikatną kawę wieczorową porą. W tym celu przygotowuję sobie delikatne latte z dodatkiem płynnego miodu. Wspominając o latte – koniecznie sprawdźcie czy ekspres, który zamierzacie kupić, posiada opcję spieniania mleka. I czy oby ta funkcja nie wiąże się z koniecznością rozbiórki połowy ekspresu w celu umycia, co na dłuższą metę może być kłopotliwe – 4Swiss świetnie rozwiązuje ten problem i dzięki 1 przyciskowi odbywa się mycie toru mlecznego. O tej porze często przygotowuję również Babyccino (kakao z pianką), o które często proszą dzieci.

Ekspres automatyczny 4Swiss Roma A10 to energooszczędne urządzenie, które łączy w sobie dwie cechy będące synonimem nowoczesności – minimalistyczny design i bogato wyposażone wnętrze. Intuicyjna obsługa, kompaktowe wymiary i doskonałe parametry techniczne tworzą całość, która świetnie sprawdzi się w użytkowaniu domowym, ale także w biurze, gabinecie spa, czy też w małej gastronomii.

Producent zapewnia 2 lata gwarancji, wsparcie serwisowe, a do zakupu dołącza pojemnik na mleko oraz dwie kawy – co odebrałam za bardzo miły gest na dzień dobry.

Jako że poinformowałam markę o swojej publikacji – to 4Swiss z tej okazji przygotował dla Was specjalny kod rabatowy.

Po wpisaniu: LADYOFTHEHOUSEKAWA, otrzymujecie 300 zł zniżki na ekspres. 

Dostępny: <tutaj>

SERDECZNIE polecam!

Po więcej świątecznych inspiracji, zapraszam już jutro!

.