O tym, że świeżo wyciskane soki to sekret doskonałego zdrowia – pisałam Wam już kilkukrotnie. Lista korzyści, jakie przynoszą organizmowi, jest bardzo długa. To najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Są idealne dla osób chcących oczyścić swój organizm, zgubić kilka zbędnych kilogramów, świadomych i dbających o zdrowie.

Regularne picie soków dostarcza energii, przywraca świeżość, wpływa na poprawę stanu zdrowia, wzmacnia układ odpornościowy oraz rewelacyjnie działa na samopoczucie. Picie świeżo wyciskanych soków jest coraz częściej polecane również jako niezbędnik w dietach przy zwalczaniu poważnych chorób przewlekłych. Dzieje się tak dlatego, że soki z surowych warzyw i owoców są źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych oraz niezbędnych minerałów i witamin. Już nawet jedna porcja soku na śniadanie, pozwala dostarczyć organizmowi  tyle substancji odżywczych, ile często nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi przez cały dzień. Ponadto przygotowuje się je naprawdę szybko!

9 Świąteczne odliczanie: Podaruj zdrowie w prezencie!

Zdrowie z wyciskarki

ZDROWY NAWYK Często pragnąc zmienić dietę na zdrowszą, lżejszą czy bardziej urozmaiconą – już na wstępie zniechęca nas wizja konieczności spędzenia dłuższego czasu w kuchni przy przyrządzaniu nowych, nieznanych przepisów…A gdyby tak zacząć od codziennego przygotowania po szklance świeżego soku? Zajmie nam to 10 może 15 minut! Zamiast więc tracić dobre chęci na wertowaniu literatury o dietach, przeczytajcie jak w najprostszy sposób na świecie zmienić nawyki swoje i najbliższych na lepsze!

MŁODOŚĆ Czy wiecie w czym tkwi sekret zachowania młodości? To jak długo utrzymamy nasze ciało w dobrej formie zależy w głównej mierze od….nawadnienia! Zarówno stan naszej cery jak i naczyń krwionośnych czy stawów uzależniony jest od jakości wody również mineralnej, którą dostarczamy mu na przełomie lat. I tak tłumacząc po krótce: Woda, którą organizm w pełni wchłania-musi mieć budowę strukturowaną – takiej formy nie posiada żadna woda mineralna. Płyny, które dostarczamy do naszego organizmu zostają oczyszczone i przetworzone właśnie do takiej postaci. Przy czym organizm na to przetwarzanie traci całkiem sporo energii. Jednocześnie tylko woda ustrukturowana potrafi oczyścić nasze komórki ze wszystkich grzeszków dietetycznych czy pozostałości po przebytych chorobach lub innych zanieczyszczeniach. Tutaj z pomocą przychodzą SOKI! Te świeże, przygotowane własnoręcznie w formie tłoczenia posiadają wodę strukturowaną wraz z rozpuszczonymi w niej witaminami doskonale radzą sobie z wypłukiwaniem martwych komórek oraz rozpuszczaniu nagromadzonej w organizmie soli.

ZASTRZYK ENERGII DLA KAŻDEGO Soki są idealne zarówno dla Dzieci jak i osób starszych. W zależności od receptury – polecane dla osób odchudzających się jak i chcących wyzbyć się toksyn z organizmu. Wpływają doskonale na wygląd naszej cery jak i samopoczucie. Dodają energii i pomagają zwalczyć choroby. Pijąc świeże soki oprócz zapewnienia szeregu  witamin i mikroelementów, dostarczamy przede wszystkim wodę w najdoskonalszej postaci, która zamiast – mówiąc kolokwialnie “przeciekać” przez nasz organizm (jak to się dzieje w przypadku wody mineralnej), nawilża nasze komórki i usuwa wszystko co niepotrzebne. Soki mówiąc najkrócej to najprostszy sposób na zastrzyk energii w naszej codziennej diecie! U mnie ich nie zabraknie, to pewne!

Jeśli również planujecie rozpocząć SOKOTERAPIĘ w waszych domach, zebrałam dla Was kilka niezbędnych wskazówek:

  • Ważne aby sok pić na 20 minut przed głównym posiłkiem: małymi łykami, przytrzymując chwilę w buzi.
  • Warto korzystać z odpowiedniego narzędzia do przygotowywania soków. Pytanie: wyciskarka czy sokowirówka – nie pozostawia złudzeń. Wyciskarka choć działa nieco wolniej od sokowirówki i działa dwuetapowo (na początku zgniata składniki a dopiero wówczas wyciska z nich sok), to posiada zasadniczą zaletę: SOK Z WYCISKARKI NIE ULEGA NATLENIANIU, dzięki temu nie obniża zawartości antyoksydantów. W porównaniu z sokowirówką, wyciskarka pozwala uzyskać o 30% więcej soku (co osobiście sprawdziłam).
  • Jeśli zabierasz się za przygotowywanie soków po raz pierwszy baw się smakami i testuj swoje ulubione kombinacje. Chociaż wciąż słyszymy o wyjątkowych zawartościach poszczególnych witamin w danych owocach, to prawda jest taka, że zarówno warzywa jak i owoce, posiadają niepoliczalny dla człowieka zestaw super-składników, wspierających jego życiową moc.
  • Jeśli Twoja przygoda z sokami dopiero się rozpoczyna, bądz ostrożny i zacznij od jednej szklanki dziennie, którą stopniowo zwiększaj w miarę potrzeb o 200 ml dziennie.

Moje 3 ulubione ZIELONE SOKI

Miewam różne fazy na soki. Dostosowuję ich skład w zależności od potrzeb mojego organizmu i pory roku. Zimą stawiam szczególnie na soki zielone – których spożycie polecam szczególnie przed głównym posiłkiem. Chlorofil, który zawarty jest w zielonych liściach, powoduje, że nasza krew się odmładza, staje się lepka i bardziej dotleniona. W zielonych liściach jest też kwas foliowy i witaminy z grupy B. Poznajcie moje 3 ulubione przepisy na ZIELONE SOKI:

Sok ze Szpinakiem

Szpinak to chyba najbardziej popularny składnik zielony koktajli i soków, ze względu na swój neutralny smak. Co zawiera? oprócz witamin (takich jak B, C, K, cholina, kwas foliowy i beta karoten) jest dobrym źródłem wapnia, żelaza, jodu fosforu i potasu. Szpinak dba m.in. o dobry wzrok i zdrowe naczynia krwionośne. Zmniejsza również zmęczenie i  bóle artretyczne.

Sok z Jarmużem

Jarmuż super zielone i bardzo zdrowe warzywo krzyżowe, a w dodatku dostępne w wielu sklepach i bazarkach prawie przez cały rok, podobnie jak szpinak czy kapusta. Jak każde warzywo krzyżowe słynie z właściwości przeciwnowotworowych. Ponadto jet bogatym źródłem witamin K, A oraz C, a także takich minerałów jak żelazo, potas czy wapń (100g jarmużu zawiera więcej wapnia niż 100 ml mleka). Dieta bogata w jarmuż pomaga w zadbaniu o piękną skórę, mocne włosy i paznokcie. Chętnie wyciskam z niego sok, a zielone koktajle z jarmużem sprawiają, że czuję się najedzona wyjątkowo długo.

Sok z pietruszką

Natka pietruszki słynie szczególnie z dużej dawki witaminy C. Jest jednym z moich ulubionych składników w zielonych sokach i koktajlach, ponieważ sprawia, że smakują bardziej orzeźwiająco i niesamowicie odświeżają na długo oddech. To dla mnie chyba jedyny zielony składnik, z którego mogę pić sok bez dodawania innych produktów, takie małe zielone espresso (mała filiżanka jak w przypadku włoskiego espresso). Natka pietruszki pomaga w oczyszczaniu wątroby, nerek i krwiobiegu. Pietruszka pomaga w infekcjach układu moczowego. Dba o zdrowe naczynia krwionośne i piękne oczy

W tym tygodniu obiecałam inspirować Was głównie pomysłami prezentowymi. W moim rankingu prezentów uniwersalnych i trafionych z całym przekonaniem – dobrej jakości wyciskarka wolnoobrotowa zajmuje miejsce w pierwszej 10! Bo o zdrowie dbać powinien każdy, choć nie każdy wie jak.

W kwestii wyciskarek – nie mamy zbyt wielu nowości na rynku i nie wiele się też zmieniło w tej kwestii od kiedy prezentowałam Wam ostatni model wyciskarki na blogu. Ostatnio miałam okazję testować produkty marki 4Swiss, które wyróżniają się wyjątkową jakością i solidnym wykonaniem. Dlatego dzisiaj to właśnie wyciskarkę 4Swiss Geneve uważam za produkt godny Waszej uwagi. Wspomniana wyciskarka posiada szeroki wachlarz możliwości jej zastosowań, bo możemy oprócz produkcji soków w wybranej przez nas konsystencji zrobić z niej również: zdrowe musy i papki dla dzieci, mleko roślinne, masło orzechowe, puree, lody owocowe, czy zupy z esenncji. A ponadto jest bardzo praktyczna – posiada 2 wloty na owoce mniejsze i duże o średnicy 8 cm, co umożliwia wkładanie owoców w całości. Dodatkowo (co niebywałe) producent daje nam 5-letnią gwarancję na całe urządzenie oraz dożywotnią na silnik.

 

Po więcej świątecznych inspiracji zapraszam już jutro!