Wiosna w pełni. Stragany i półki w warzywniakach zapełniają się nowalijkami, na razie jeszcze mikrymi, ale uwierzcie mi, młode warzywa rosną w oczach! A wraz z nimi apetyt na wiosenne potrawy. W ramach cyklu przepisów na dania jednogarnkowe – dzisiaj podpowiem Wam, jaką zupę warto gotować na wiosnę.
Uwielbiamy je zarówno w wersjach tradycyjnych, według babcinych przepisów, jak i w nowoczesnej odsłonie – gdy klasyczne składniki traktujemy z fantazją. Zupy, pełne wiosennych smaków i proste w przygotowaniu, sprawdzą się zawsze, gdy brak pomysłu na obiad. Choć zupy najchętniej jemy, gdy za oknem spada temperatura, to w sezonie wiosenno-letnim również warto je przyrządzać. Jarzynowa ugotowana na młodych warzywach czy pachnąca świeżością szczawiowa nie mają sobie równych! Są smaczne, a do tego pełne witamin. Lubię gotować zupy przez cały rok. Jest to mój sposób na wartościowy posiłek, który gotuję w jednym garnku i mogę przechowywać w lodówce do 3 dni, a potem wystarczy po prostu go wyjąć i podgrzać w odpowiednim momencie.
Pomysł na danie jednogarnkowe. Przepis na zupę-krem z białych warzyw składniki:
- główka kalafiora
- 5-6 białych szparagów
- 5 ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 2 litry bulionu
- pieprz świeżo mielony, sól himalajska
- olej
- śmietana 30% ok. 300 ml
- opcjonalnie: świeże kiełki, pestki dyni/słonecznika
Danie jednogarmkowe. Zupa – krem sposób przygotowania:
- Zaczynamy od cebuli. Obieramy ją i kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy odrobinę oleju i delikatnie szklimy.
- Następnie myjemy szparagi. Usuwamy stwardniałe końce i obieramy. Kroimy na 2 cm kawałki.
- Dokładnie myjemy kalafiora i bardzo drobno go kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. A ziemniaki kroimy na drobną kostkę. Całość przekładamy do garnka z cebulą.
- Do warzyw dolewamy bulion. Doprawiamy pieprzem ewentualnie solą himalajską. Gotujemy około 20 minut.
- Do garnka dodajemy śmietanę. Całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zupę podaję w miseczkach. Na wierzchu możemy dodać pestki nasion i świeże kiełki.
Smaczna, a zarazem niskokaloryczna zupa-krem z białych warzyw to jeden z moich ulubionych przepisów na wiosenne dania jednogarnkowe. Jeśli lubicie, by w waszej kremowej zupie coś przyjemnie chrupało, polecam nasiona słonecznika i dyni. Krem z białych warzyw robi się szybko i prosto. Może wystąpić w roli późnego lunchu, jak również pożywnej przystawki podczas rodzinnego przyjęcia. Zupę – krem można z powodzeniem przechowywać w lodówce do 3 dni. Świetnie sprawdzają się do tego garnki Tefal ingenio, które dodatkowo zostały wyposażone w silikonowe pokrywki. Silikonowe pokrywki – w chwilę zamieniają garnki w pojemniki do przechowywania, co czyni zestaw Tefal ingenio najbardziej uniwersalnym zestawem garnków – z jakim miałam do czynienia.
Dajcie koniecznie znać, który z przepisów na dania jednogarnkowe – najbardziej przypadł Was do gustu!