Zima nie była wprawdzie w tym roku najsurowsza ani przesadnie długa, ale i tak pożegnaliśmy ją z ulgą. W odstawkę poszły sałatki z korzeniowych warzyw, przetwory i ciężkostrawne dania mączne. Nadszedł czas na wszystko co lekkie, zielone i co przygotowuje się sprawnie – nie spędzając godzin w kuchni. W moim cyklu – chciałabym zainspirować Was daniami jednogarnkowymi, które są idealne szczególnie na nadchodzące, cieplejsze dni!
W cyklu przepisów na dania jednogarnkowe – starałam się, aby zaproponować dania pyszne, kolorowe, energetyzujące i dla każdego! Są to przepisy, które łączą w sobie wszystko to, co na świeżo oferuje nam wiosna. W przepisach na dania jednogarnkowe – połączymy dla przykładu kiełki i kasze, tworząc z nich wiosenne wariacje, których przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę! Przecież gdy na dworze robi się coraz cieplej, chcemy wreszcie wyjść z naszych domów i rozkoszować się przyrodą zamiast spędzać czas na długim gotowaniu, a później….sprzątaniu. Na dobry początek, chciałabym zaproponować Wam pomysł na łososia. Łosoś to ryba o wyjątkowo smacznym mięsie, jest jedną z najbardziej cenionych ryb w kuchniach świata. Mięso łososia ma ogromne wartości odżywcze. Cenione jest przede wszystkim za zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu omega-3, jak również witaminy D i B. Na rynku dostępny jest łosoś surowy oraz wędzony. Ale dla mnie…łosoś sprawdza się głównie jako danie obiadowe. Moją dzisiejszą propozycją na danie jednogarnkowe lub w tym przypadku…jednopatelniowe jest łosoś ze szpinakiem.

Pomysł na danie jednopatelniowe – Łosoś ze szpinakiem składniki:
- 400 g filetu świeżego łososia
- 100 g świeżego szpinaku typu: baby
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory w zalewie
- 100 ml śmietanki 30%
- tarty parmezan
- opcjonalnie: makaron / pieczywo
Danie jednopatelniowe – Łosoś ze szpinakiem sposób przygotowania:
- Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą.
- Jeśli łosoś ma skórkę, to ją odcinamy. Rybę płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy rybę na ok. 2 – 3 cm. kawałki.
- Rybę doprawiamy solą, papryką, oregano.
- Na dużej patelni (użyłam patelni Tefal ingenio z odpinaną rączką) roztapiamy masło.
- Następnie dodajemy starte ząbki czosnku i chwilę podsmażamy
- Dodajemy łososia i delikatnie obsmażamy go z każdej strony.
- Na patelnię wlewamy śmietankę i gotujemy.
- Dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy.
- Opcjonalnie: możemy podać z makaronem lub świeżym pieczywem
- Danie tuż przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Przygotowanie tego dania zajmuje łącznie nie więcej niż 15 minut. Łosoś ze szpinakiem to danie, które w moim domu lubią wszyscy. A ja mam poczucie, że mimo małego nakładu pracy – każdy zjadł zdrowy i pożywny ciepły obiad w ciągu dnia. W cyklu przepisów na dania jednogarnkowe wykorzystuję zestaw garnków Tefal ingenio.

Jeśli chcecie podpatrzeć jak przygotowałam to danie – to zapraszam na moje relacje, które umieszczam na Instagramie. Mam nadzieję, że moje przepisy na dania jednogarnkowe – sprawią, że na nowo pokochacie gotowanie…tym razem w wersji bardzo szybkiej i oszczędnej, bo w postaci dań jednogarnkowych.
Do zobaczenia jutro na blogu – przygotuję dla Was coś równie pysznego!