Obiecywałam sobie od kilku lat, że wypróbuję stare, sprawdzone metody na malowanie pisanek, jednak zawsze zabierałam się do tego zbyt pózno i zamiast wyszukiwać naturalnych barwników, używałam tych gotowych, kupionych w sklepie. Tym razem, nie miałam wyjścia. Zależało mi aby moje pisanki były koloru…czarnego. Jest to dość nietypowa barwa, dlatego musiałam znalezć sposób inny niż sproszkowany barwnik.

Okazuje się, że daleko nie trzeba było szukać. W końcu nie raz posiłkowałam się na kolorach wydobywanych z natury, chociażby przy robieniu kremu do muffin. Pozostałą wiedzą posłużyła moja Babcia, która do tej pory nie wyobraża sobie innego koloru wielkanocnych jajek jak marmurowy, uzyskany dzięki łupinkom cebuli.

Istnieją dwie metody barwienia jajek:

–   Na gorąco: jajka gotujemy w wodzie razem z barwnikiem. Im dłużej gotujemy, tym uzyskujemy intensywniejszy kolor.

–   Na zimno: jajka i barwniki gotujemy w osobnej wodzie a następnie zanużamy jajka w barwniku (najlepiej na kilka godzin).

pisanki

Gdzie znajdziemy naturalne barwniki?

W naturze! Istnieje kilkanaście metod uzyskania pożądanych kolorów. Możemy bazować na warzywach, owocach czy nawet ziołach. Przedstawię Wam dzisiaj 5 sprawdzonych metod na barwienie jajek podstawowymi kolorami.

–   RÓŻ/CZERWIEŃ: Jajka w kolorze delikatnego różu lub intensywnej czerwieni, uzyskamy gotując jajka w wywarze z buraków. Najlepiej jeśli pokroimy kilka buraków na małe ćwiarteczki, wówczas jest szansa, że puszczą więcej soku.

–   ŻÓŁTY: W tym przypadku najlepiej jeśli użyjemy białych jajek, gdyż kolor jaki uzyskamy będzie w odcieniu pastelowym. Aby zabarwić jajka na żółto, należy przełożyć ugotowane jajka do miski z zagotowaną kurkumą, odrobiną soli i kilkoma łyżkami octu spirytusowego. Trzymamy ok. 5 godzin.

–   NIEBIESKI: Tutaj sprawdzi się poszatkowana czerwona kapusta, kilka łyżek octu i pół litra wody. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka godzin żeby pózniej zanużyć w tej kapuścianej kąpieli jajka i całość zagotować.

–   ZIELONY: Potrzebne nam będą liście szpinaku i natka pietruszki. Liście ciasno układamy w rondelku i zalewamy wodą. Gotujemy. Nastepnie wkładamy jajka i całość gotujemy do 20 minut. po tym czasie odstawiamy garnek z jajkami na min. 5 godzin.

–   CZARNY: Mój najbardziej pożadany kolor tegorocznej Wielkanocy, uzyskałam poprzez gotowanie jajek w wywarze z kory dębowej oraz dodatku kilku łupinek orzecha włoskiego.

pisanki

Po uzyskaniu upragnionych kolorów. Zabierzmy się do ozdabiania! W tym roku konsekwentnie posiłkuję się na naturze stąd elementem przewodnim moich pisanek są…pióra kurze, przepiórcze oraz perlicze.

Zobaczcie jakie cudeńka stworzyłam w zaledwie 15 minut:

pisanki

Jestem ciekawa, czy ktoś z Was odgadnie do czego służy siatka, którą przystroiłam swoje pisanki…..? To siatka do wędliny;) Nie pytajcie co robiła w moim domu, bo nie mam zielonego pojęcia. Pamiętając jednak, że leży w szafce kuchennej w końcu wykorzystałam ją w słusznym celu. Gdybyście szukali takiej dla siebie, można ją dostać w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

pisanki

 

Powodzenia w tworzeniu tegorocznych pisanek!