Kochani! Dziś jest ten dzień, w którym po wielu tygodniach testów robotów gotujących wszystkich wiodących marek dostępnych na rynku – zaprezentuję Wam swojego faworyta! Jest nim: Tefal i-Companion XL !!! I ja przez najbliższy dni – będę starała się przekazać Wam najlepiej jak potrafię: dlaczego to właśnie Tefal skradł moje serce!

Będziemy przyrządzać na nim śniadania, obiady, kolacje, przystawki, desery. Wszystko po to, abyście mieli okazję poznać to urządzenie dogłębnie. Dla wszystkich, którzy przegapili wczorajszy materiał – zachęcam do zapoznania się z porównaniem i generalnym odbiorem tego sprzętu na tle konkurencyjnych modeli <KLIKNIJ TUTAJ>. Wczoraj trzymałam Was nieco w niepewności, ale dzisiaj wzbogaciłam materiał o zestawienie parametrów technicznych. Po to, abyście mogli sprawdzić, że Tefal i-Companion XL nie tylko przewyższa pozostałe uradzenia swoim  designem i funkcjonalnością ale także paramatrami.

Na dobry początek, przedstawię Wam jak w “mgnieniu oka” zrobić ponoć najtrudniejszy deser na świecie, a dla mnie również najznakomitszy w smaku…czyli: bezę. A dokładniej mini-beziki z tropikalnymi owocami. Słodycz idealną na lato!

Przepis na beziki-tropikalne składniki:

  • 6 kurzych białek
  • 260 g cukru
  • szczypta soli

do wersji tropikalnej potrzebne będą także:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • Mango owoc
  • pulpa z marakui
  • mięta do dekoracji

Przepis na bezy tropikalne krok po kroku:

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy okręgi, które zapewniają podobny kształt naszych wypieków. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem.
  2. Ostrożnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odkładamy, a białka umieszczamy w misce Tefal i-Companion XL. Dosypujemy cukier
  3. Do misy wkładamy końcówkę- “motylek”. I-Companiona ustawiamy na: czas: 10 minut / temp.: 40 stopni / prędkość: 8
  4. Ubite bezy przekładamy do rękawa i wyciskamy ją na kształt “koszyczków” na wcześniej narysowanych okręgach.
  5. Piekarnik po włożeniu bez, zmniejszamy do 110 stopni. Bezy pieczemy do 1,5 godziny. Po upieczeniu – wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki na około godzinę.
  6. Ubijamy śmietanę czas: 5 min / prędkość: 8
  7. Śmietaną wypełniamy środek naszych bez i dekorujemy je owocami.

Zachęcam do oglądania video:

Pierwsza cecha, która sprawiła, że Tefal i-Companion XL stał się moim faworytem wśród robotów gotujących:

Pierwsza kwestia na którą zawsze na początku zwracam uwagę to design. Otóż Tefal i-Companion XL jest zdecydowanie mniejszy od robotów gotujących z którymi miałam do czynienia. Jest mniejszy i zgrabniejszy ale co najważniejsze! Jego misa jest olbrzymia! Jej pojemnośc to aż nieco ponad 4 litry. Co pozwala w końcu przygotować zupę czy gulasz dla całej rodziny i z nadzieją, że coś zostanie także na drugi dzień. Sprzęt nawet dla wielbicieli konkurencyjnego robota, sprawia wrażenie solidniejszego. Dużym atutem i-Companiona jest również szklana pokrywa, która umożliwia zaglądanie do środka w trakcie pracy termorobota.

KONKURS: WYGRAJ Tefal i-Companion XL !!!!

W związku z moim wyborem faworyta wśród robotów gotujących, poprosiłam markę Tefal o egzemplarz konkursowy. Chciałabym abyście poprzez mój cykl mieli okazję poznać ten wyjątkowy termorobot, a jedna osoba wśród Was – będzie miała nawet szansę bliżej się z nim zaprzyjaźnić i to w krótkim czasie! Zasady są proste:

Pod wybranym postem na FB z video lub przepisem opartym na Tefal i-Companion XL (które od dzisiaj będę publikowała przez najbliższy tydzień)

  • napisz w komentarzu: Co ugotowałbyś w swoim TEFAL i-Companion XL i dlaczego to właśnie ta potrawa, a nie inna?

Na Wasze komentarze czekam do najbliższej środy. Powodzenia!