Są co najmniej trzy powody dla których właśnie dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Po pierwsze: nad Polską przechodzi właśnie fala upałów – a ten sernik doskonale chłodzi, po drugie: właśnie na straganach trwa ostatni rzut późnych truskawek i grzechem byłoby ich nie skosztować, a po trzecie i najważniejsze – wraz z dzisiejszym dniem, rozpoczął się ostatni tydzień wakacji i z tej okazji warto osłodzić sobie ostatnie dni lata!

A tak całkiem serio…to każdy moment jest dobry na chwilę zapomnienia z pysznym sernikiem. Przepis którym się z Wami dzielę towarzyszył nam conajmniej kilka razy tego lata. I wciąż mamy jego niedosyt! Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Jest lekki, aromatyczny i pozbawiony spodu – za to bardzo owocowy. Proponuję wykonać go na bazie truskawek choć smakuje równie dobrze z soczystymi borówkami. A do tego przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu – czyli taki jak wszyscy zgodnie lubimy najbardziej.

Przepis na sernik na zimno z truskawkami – składniki

  • 800 g mielonego sera twarogowego (polecam twaróg sernikowy z Piątnicy)
  • 180 g drobnego cukru
  • 250 g śmietany 36%
  • 2 laski wanilii
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 60 ml gorącej wody
  • 300 g świeżych truskawek i oddzielnie 300 g drugie tyle (łącznie 600 g)
  • tortownica o średnicy 20 cm.

Sernik na zimno z truskawkami – przepis krok po kroku:

Na samym wstępie musze zaznaczyć, że dużo w tym przepisie czynności, będzie się opierało na mieszaniu – dokładnym i precyzyjnym….W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Dokładnie ją mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy pierwszą część truskawek myjąc je pod zimną, bieżącą wodą a następnie susząc na ręczniku kuchennym. Kroimy je kolejno w ćwiartki. W większej misce ubijamy śmietanę na sztywno – dodając do niej pod koniec ziarenka wanilii i cukier. Do śmietany dodajemy na koniec także masę serową i całość dokładnie mieszamy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy teraz 2-3 łyżki masy serowej – dokładnie mieszamy. A teraz mieszankę z żelatyną przelewamy do miski z masą serową – całość również dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewy do niej masę serową – część przygotowanych owoców wciskamy równomiernie do masy serowej a następnie wylewamy pozostałą część masy – tak by zakryła owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Na sernik po wyjęciu z lodówki rozsypujemy drugą część umytych, osuszonych i pokrojonych owoców.

 

Mam nadzieję, że przepis na sernik osłodzi Wam choć troszkę świadomość mijającego lata i trudnych powrotów do szkoły…

SMACZNEGO!