Proste do zrobienia i smaczne. Takie powinny być idealne świąteczne ciastka. Że smaczne, to sprawa priorytetowa! Ale i życzenie, by przepis nie był zbyt zawiły jest dla mnie zrozumiałe. W końcu w grudniu nikt z nas nie narzeka na brak zajęć…
Dlatego dzisiaj w ramach corocznego cyklu: “24 inspiracji na 24 dni do Gwiazdki. Przygotuj święta z LadyoftheHouse”- przygotowałam dla Was przepis na świąteczne ciasteczka czekoladowe. Minisłodycz w najlepszym wydaniu. która stanowi pyszną przekąskę o każdej porze dnia. Ciastka są w sam raz na deser, ale również są idealne do schrupania między posiłkami. Cudowny sposób na poczęstunek dla gości albo podarunek w odwiedzinach.
Ciastka czekoladowe składniki:
- 1 szklanka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka
Do lukru:
- 6 łyżek masła
- 3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki mleka
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- posypka (wybierz świąteczne kolory: czerwień, zieleń i biel)
*** Jeśli ciastka będą spożywane w domu, wówczas lukier możemy zastąpić Nutellą ale wówczas nie układaj ich jedno na drugim!
Przepis na świąteczne ciasteczka czekoladowe:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- W misce od miksera ubijamy: masło, cukier i wanilię na bladą i kremową konsystencję.
- Następnie dodajemy: mąkę, proszek kakaowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, aż się połączą.
- Dodajemy mleko i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
- Rozwałkujemy ciasto w kulki (ja lubię porcjować za pomocą 1 1/2 łyżki stołowej).
- Umieszczamy kulki ciasta w odległości 2-3 cali na blasze do pieczenia. Delikatnie dociskamy ciasto dłonią lub dnem szklanki.
- Pieczemy przez 13 minut. Pozostawiamy ciasteczka do ostygnięcia przez 3 minuty na blaszce, a następnie na kratce, aby całkowicie ostygły.
Przepis na lukier do ciasteczek:
- W małym rondelku umieszczamy: masło, kakao i mleko. Gotujemy na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z cukrem pudrem.
- Pracujemy pojedynczo nad każdym ciastkiem. Na każde ciastko nakładamy 2-3 łyżeczki lukru, rozprowadzając lukier na brzegach, a następnie natychmiast dodajemy posypkę. (Lukier szybko twardnieje, dlatego ważne jest, aby lukrować i posypywać ciastka pojedynczo. Pomiędzy nakładaniem na ciastka warto mieszać lukier w rondelku. Jeśli zacznie gęstnieć i trudno będzie go nakładać wówczas podgrzej go raz jeszcze na średnim ogniu)
Po więcej świątecznych inspiracji – zapraszam już jutro!
Przygotowałam dla Was całe mnóstwo świątecznych inspiracji.
Wspólnie udekorujemy domy, upieczemy pyszne święta i
spędzimy czas przy świątecznych robótkach DIY!