Dzisiaj przyrządzimy kaczkę! W moim domu jest to danie popisowe. Pieczone piersi kaczki to danie, które najczęściej przygotowuję na uroczysty obiad. Niezwykle ważne jest, by w tak ważnym momencie danie było idealne, a więc soczyste, miękkie, ale przy tym idealnie wypieczone. Sprawdź krok po kroku, jak przygotować pieczone piersi kaczki, by ich smak zachwycił wszystkich gości!

Mam sprawdzony przepis na kaczkę, w którym mięso rozpływa się w ustach, a sam wierzch jest lekko przypieczony. Przygotowanie tego dania w piekarniku, zajmuje mi w zależności od wielkości dania do 2,5 godziny.

Tym razem w ramach cyklu z Cook4Me Touch, przygotowałam obłędny obiad na bazie piersi z kaczki w roli głównej. I to w zaledwie 15 minut! Dodatkowo odkryłam nowe połączenie smaków. Okazuje się, że kaczka komponuje się nie tylko z pomarańczą, jabłkiem, czy żurawiną ale prawdziwą kwintesencję smaku tworzy mięso połączone z mirabelkami. To po prostu trzeba wypróbować!

Przepis na pierś z kaczki z mirabelkami składniki:

  • 2 filety z piersi kaczki
  • 150 g połówek mirabelek (lub moreli)
  • 2 łyżki słodkiej cebuli, obranej i drobno posiekanej (lub szalotki)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy tradycyjnej
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 40 ml likieru z mirabelek (lub koniaku)
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 600 g brokułów, pokrojonych na różyczki

Przepis na pierś z kaczki z mirabelkami sposób wykonania:

  1. Przygotuj składniki
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę
  3. Włóż pierś z kaczki do Cook4me skórką w dół. Brokuły włóż do koszyka do gotowania na parze
  4. Podsmaż pierś z kaczki tylko od strony skóry. Wyjmij mięso. Usuń tłuszcz z Cook4me. Odtłuść przy użyciu likieru
  5. Dodaj pozostałe składniki. Przypraw. Wymieszaj. Włóż piersi kaczki do sosu. Połóż koszyk parowy na górze.
  6. Gotuj składniki
  7. Wyjmij brokuły i kaczkę. Podawaj

*** W przypadku tradycyjnego przygotowywania potrawy. Wszystko robimy tak samo. Z tym wyjątkiem, że piersi podsmażamy na patelni, a następnie kaczkę wraz z pozostały składniki przekładamy do brytfanny lub blaszki do pieczenia i całość zalewamy wodą na wysokość do 2-3 centymetrów. Pieczemy pod przykryciem w postaci folii aluminiowej do 2, 5 godziny.

Zachęcam do oglądania video:

Cook4me Touch – rekomendacja LadyoftheHouse:

To na co szczególnie zwróciłam uwagę w trakcie użytkowania Cook4Me, to że urządzenie jest bardzo intuicyjne i w pełni automatyczne. Dzięki czemu nie musimy czuwać nad całym procesem gotowania. Dodatkowo Cook4Me posiada funkcję opóźnionego startu. Co oznacza, że możemy nawet nie będąc w domu, monitorować postępy gotowania na smartfonie. Przetestowałam to kilkukrotnie: przygotowałam wcześniej składniki danej potrawy, odwiozłam dzieci na trening, a wracając włączyłam proces gotowania na telefonie. Po przyjeździe do domu (kiedy wszyscy byli bardzo głodni), gotowy, ciepły obiad czekał tylko na podanie.