Lubimy świętować. Wszyscy bez wyjątku. To cecha, która nas łączy, nawet na arenie międzynarodowej. Każdy ma jednak swoją definicję świętowania, a każdy polski region – swoją tradycję obchodzenia świąt. Na Kaszubach przykładowo bardzo popularny jest kuch marchewkowy, którego sposób wykonania prezentowałam w poprzednim przepisie. Ślązacy nie wyobrażają sobie świąt bez białego barszczu. Dzisiejszego bohatera Wielkanocnego stołu, nikomu nie trzeba przedstawiać! Poznajcie przepis na Babkę Wielkanocną – gościa honorowego w każdym polskim domu.

Babkę można wykonać na wiele różnych sposobów. I pewnie w każdym domu, smakuje inaczej. Lubię babkę ponczową, migdałową i czekoladową. Dzisiaj jednak chciałabym polecić Wam przepis na babkę, która jest nie tylko puszysta i miękka ale też dzięki dodatku w postaci cytryny, sprawia że ma świeży delikatny posmak. Osobiście uwielbiam!

BABKA WIELKANOCNA składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanko mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200 g masła plus kawałek do wysmarowania formy
  • 1 cytryna
  • bułka tarta do posypania formy

na wierzch: lukier (przepis:tutaj) lub cukier puder plus jajeczka cukiernicze (opcjonalnie czekoladki jajeczne np. Kinder). Zamiast jajek można również wykorzystać skórkę kandyzowaną.

BABKA WIELKANOCNA sposób wykonania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  • Wyciskamy sok z całej cytryny i ścieramy z niej skórkę na najdrobniejszych oczkach.
  • Roztapiamy masło, dodajemy sok i skórkę z cytryny – odstawiamy
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier – dokładnie ubijamy przez około 10 minut na gęstą i puszystą masę. Stopniowo dodać cukier wanilinowy
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia – całość łączymy.
  • Do ubitych jajek dodajemy mieszankę mąki i miksujemy krótko na małych obrotach miksera – tylko do momentu pełnego połączenia się składników.
  • Do ciasta wlewamy masło i znowu przez chwilkę miksujemy do momentu połączenia się składników.
  • Tak przygotowaną masę wlewamy do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą) i wstawić do piekarnika.
  • Pieczemy do 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy do ostudzenia.
  • Po ostudzeniu wyjmujemy babkę na przeznaczone naczynie i dekorujemy lukrem oraz jajeczkami.

* Uwaga: szklanka na blogu LadyoftheHouse ma zawsze o pojemności 250 ml

** Warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem.

*** Piekarnik ustawiamy bez termoobiegu / grzany od góry i z dołu.

**** Bardzo ostrożnie obchodzimy się z mikserem! Można delikatnie mieszać na wolnych obrotach, po czym zamieszać drewnianą łyżką i znowu chwilkę miksować. Inaczej mikser za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM.

Jutro na blogu (już wczesnym rankiem),

czekać na was będzie nietypowy sposób na prezent,

przystrojenie koszyczka lub dekorację Wielkanocną.