BACZKI & MUFFINY – Kiedyś wypiekałam ich tak dużo, że musiałam od nich odpocząć na trochę…Dziś znowu zaczynam je odkrywać na nowo i wszystko wskazuje na to, że najprawdopodobniej ponownie się polubimy. Babeczki stanowią nieustający trend cukierniczy. Są doskonałe na każdą okazję i znikają w oka mgnieniu przy każdej tematycznej uroczystości. Dzisiaj przygotowałam dla Was babeczki cytrynowe w trzech różnych odsłonach. Wyśmienity przepis na Wielkanocny Stół.
Melduję również, że od dzisiaj aż przez cały najbliższy tydzień – na blogu czekać na Was będzie codzienna dawka Wielkanocnych Inspiracji. Znajdziecie tutaj kolejno przepisy na wypieki jak i tutoriale przedstawiające szybkie i proste dekoracje DIY. Mam nadzieję, że tym samym tegoroczne święta Wielkanocne będą dla Was zarówno smaczne jak i piękne!
BABECZKI CYTRYNOWE składniki:
- 120 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 170 g cukru
- 280 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 170 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 cytryny
BABECZKI CYTRYNOWE sposób wykonania:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Masło i cukier umieszczamy w misce. Ucieramy je razem mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy.
- Dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy po około 30 sekund.
- Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia składników na wolnych obrotach miksera.
- Następnie dodajemy jogurt, skórkę i sok z cytryny i mieszamy tylko do połączenia.
- Formę muffinkową wykładamy papilotkami i przekładamy do niej ciasto.
- Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy je.
- W tej wersji babeczek, zdecydowałam się wyjąć je z papilotek i udekorować stroną odwrotną. Jest to dobry sposób w przypadku braku tematycznych papilotek. Przy czym mamy też pewność, że osłonki nie nasiąkną nam wilgocią ciasta.
LUKIER:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie odrobina kurkumy
- do dekoracji: płatki kokosowe, skórka pomarańczy kandyzowana, posypka cytrynowa
Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji (jeśli lukier jest za mało płynny wystarczy dodać więcej soku). Jeśli zależy nam na żółtym odcieniu dodajemy odrobinę kurkumy w trakcie mieszania. Polewamy ostudzone muffinki. I ozdabiamy według uznania.
Czekamy ok. 30 min, aż lukier zastygnie.
Po kolejne Wielkanocne Inspiracje zapraszam już jutro!
Widzimy się na blogu i w Waszych kuchniach!