Sezon ogórkowy kojarzy nam się najbardziej z momentem stagnacji w działaniach i czasem odpoczynku przed “gorącym wrześniem”.  Są też i tacy dla których wręcz przeciwnie – połowa sierpnia to czas zbiorów i wytężonej pracy przy przygotowywaniu zapasów na okres jesienno/zimowy.  

Zrobione własnoręcznie i w warunkach domowych konfitury, przetwory, czy soki są bezkonkurencyjne! Smakują o niebo lepiej od tych ze sklepu a ponadto są pozbawione wszelkich ulepszaczy spożywczych. Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do wykonania “króla wśród słoików” jakim jest bezsprzecznie kiszony ogórek. W moim domu rodzinnym kiszone ogórki i kapusta były od zawsze a ja przez połowę życia byłam przekonana, że moja mama sadzi je, pielęgnuje a później zbiera do zakiszenia jedynie dla nieocenionych walorów smakowych. Wszak mało kto wie, że zakiszone ogórki posiadają niezliczone wartości odżywcze i śmiało można nazwać go naturalnym antybiotykiem.

WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ O OGÓRKACH KISZONYCH:
  •    Kupując ogórki, zwróć uwagę na ich kolor i zapach. Świeży ogórek gruntowy (nie-szklarniowy) pachnie naprawdę intensywnie!  po kolorze natomiast ocenimy czy jego hodowca nie przesadził z nawożeniem. Ogórki o kolorze nienaturalnej , “przerysowanej” zieleni są podkręcone chemią. Naturalny ogórek jest blado zielony, posiadający wręcz białe plamy. Pamiętajmy także, że same opryski psują proces fermentacji, co może stać się niepowodzeniem naszych słoików.
  •    Zerwane/kupione ogórki najlepiej kisić od razu. Warzywa mają to do siebie, że bardzo szybką tracą wodę. Jeśli muszą na nas poczekać, przechowujmy je w lodówce w szufladzie na owoce jednak nie dłużej niż 24 h.
  •    Idealnie jeśli ogórki do zakiszenia możemy zerwać sami. Zaleca się aby zrobić to jeszcze przed 8 rano. Wówczas jędrność ogórków jest największa, w ciągu dnia sukcesywnie spada.
  •    Ogórki różnią się między sobą odmianami. Do kiszenia wybieramy te gładkie, pozbawione kłujących kolców.
  •     Idealnym rozmiarem ogórka do kiszenia jest 10 cm. Sama zawsze wybieram do słoików jeszcze kilka ogórków miniaturowych, które doskonale wypełniają przestrzeń pomiędzy tymi większymi.
  •    Ogórki w słoikach przechowujemy w miejscach zaciemnionych i chłodnych w ten sposób z pewnością przetrwają znacznie dłużej.
  •    Termin ważności kiszonych ogórków jest długi, jednak ze względu na walory smakowe nie powinno się ich przetrzymywać dłużej niż do kolejnego sezonu. W naszym przypadku i tak byłoby to niemożliwe, bo zwyczajnie wszystkie zostają zjedzone do pierwszych dni wiosny.
  •    Jeśli po zakiszeniu na ogórkach pojawi się biały nalot (nie mylić z kożuchem) w żadnym wypadku nie wyrzucaj słoika! Ten biały nalot na ogórku to bakterie kwasu mlekowego, czyli bogate źródło mikrobiotyków, które korzystnie wpływają na preacę naszych jelit. W żadnym wypadku nie można też go zmywać, bo prawdę mówiąc jest bardziej wartościowy niż ogórek sam w sobie.
  •   Kiszone ogórki to żródło witamin tak B1, B2, B3, które mają nieoceniony wpływ na prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów a także przyswajanie żelaza, chroniąc przed anemią. Kiszone ogórki to także doskonałe źródło witaminy C, A i E.
  •    Kiszonki to także doskonała dawka błonnika, który chroni przed nadwagą zapewniając poczucie sytości i regulując pracę narządów trawiennych.
  •   Nie zapominajmy również o właściwościach soku, który wytwarza się w trakcie fermentacji – jest on równie wartościowy jak same warzywa.
KISZENIE OGÓRKÓW W 6 krokach:
  1.    Potrzebne Ci będą: słoiki litrowe, ogórki gruntowe, czosnek, sól kamienna, zimna woda, korzeń chrzanu, świeży koper
  2.    Dokładni umyj zarówno ogórki (w zimnej wodzie) jak i wyparz słoiki.
  3.    Do odparzonych i wysuszonych słoików powkładaj kolejno gałązki kopru i po 4 ząbki świeżego czosnku.
  4.    Następnie powkładaj w słoiki ogórki w pozycji pionowej na środku wkładając słupki chrzanu. Dodatkowo na wierzchu możesz poupychać miniaturki ogórków (dzieci lubią je najbardziej)
  5.    Przygotuj zalewę: na 1 litr zimnej wody, dodaj 1 do 1, 5 łyżki soli kamiennej. Roztwór dokładnie wymieszaj, powinien Ci starczyć na zalanie 3 litrowych słoików. Pamiętaj aby woda pokryła wszystkie słoiki.
  6.    Słoiki zamknij dokładnie. A następnie przenieś w chłodne i ciemne miejsce. Sprawdź drugiego dnia stan słoików. Jeśli któryś z nich syczy, wymień w nim pokrywkę.

 

ogórki-kiszone-blog

Moje zapasy są już gotowe w spiżarni. Życzę owocnej pracy;)