Nadchodzą prawdziwe tropiki! Temperatura w najbliższych tygodniach w końcu będzie oscylować w granicach 30 stopni! Przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na soczyste orzezwienie, podane w nietypowych miseczkach w postaci skórek od owoców. Tak podane sałatki nie tylko dłużej utrzymują chłodną temperaturę ale także wyglądają niezwykle apetycznie. Prosty, szybki i efektowny sposób na wyjątkową aranżację letniego stołu.
Potrzebne nam będą:
– arbuz średniej wielkości. Przed zakupem zróbmy test: postaw owoc na podłodze i wybierz najbardziej równomierny, tak aby nie przewraca się na wszystkie strony.
– melon
– borówki amerykańskie
– wykałaczki
Sposób wykonania:
Nacięłam ząbki na głębokość ok. 4 cm. Miąższ z arbuza wykorzystałam do zrobienia pysznego smoothie a do nowo powstałych dwóch miseczek włożyłam melona pokrojonego w kosteczkę i borówki. Na koniec delikatnie skropiłam sokiem z cytryny.
Tak przygotowane sałatki włożyłam do lodówki na ok. 2 godziny.
Podajemy mocno schłodzone.
Analogicznie do arbuza postępujemy z ananasem, z tą różnicą że owoc kroimy wzdłuż.
SMACZNEGO!
Fantastyczne 🙂
Mniam! super wykonanie!
Pycha <3
Cudeńka, świetny pomysł
Wow, wszystkie wyglądają smakowicie 🙂