Nadchodzą prawdziwe tropiki! Temperatura w najbliższych tygodniach w końcu będzie oscylować w granicach 30 stopni! Przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na soczyste orzezwienie, podane w nietypowych miseczkach w postaci skórek od owoców. Tak podane sałatki nie tylko dłużej utrzymują chłodną temperaturę ale także wyglądają niezwykle apetycznie. Prosty, szybki i efektowny sposób na wyjątkową aranżację letniego stołu.

 

e

 

Potrzebne nam będą:

–   arbuz średniej wielkości. Przed zakupem zróbmy test: postaw owoc na podłodze i wybierz najbardziej równomierny, tak aby nie przewraca się na wszystkie strony.

–    melon

–    borówki amerykańskie

–    wykałaczki 

d

 

Sposób wykonania:

Nacięłam  ząbki na głębokość ok. 4 cm. Miąższ z arbuza wykorzystałam do zrobienia pysznego smoothie a do nowo powstałych dwóch miseczek włożyłam melona pokrojonego w kosteczkę i borówki. Na koniec delikatnie skropiłam sokiem z cytryny.

Tak przygotowane sałatki włożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. 

Podajemy mocno schłodzone.

a

 

Analogicznie do arbuza postępujemy z ananasem, z tą różnicą że owoc kroimy wzdłuż.

 

f

 

b

 

SMACZNEGO!