Przed nami kolejne upalne dni. Nie zapomnijmy o odpowiedniej dawce nawodnienia. Dorosły Człowiek powinien spożywać ok. 2 litrów płynów dziennie jednak wraz ze wzrostem temperatury zapotrzebowanie na wodę rośnie. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na nieco smaczniejszy sposób  na dostarczenie płynów naszym organizmom. Orzezwiający, chłodzący i prosty sposób na pyszne lemoniady.

 

LEMONIADA CYTRYNOWA Z MIETĄ

 

5 (5)

 

składniki:

–   1 kg. cytryny

–   5 łyżek cukru

–   mięta

–   litr wody

–   kostki lodu

wykonanie:

Cytrynę dokładnie myjemy. Kroimy w plastry. Usuwamy pestki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier. Zalewamy wodą i gotujemy do 10 minut. Po tym czasie, lemoniadę musimy przecedzić, przelać do dzbanka i schłodzić. Podajemy z kostkami lodu, kilkoma plasterkami cytryny i listkami mięty.

 

8 (4)

 

6 (3)

 

LEMONIADA TRUSKAWKOWA Z ROZMARYNEM

 

1 (8)

 

składniki:

–   2 duże grejpfruty

–   4 duże pomarańcze

–   2 duże cytryny

–   0.5 kilograma truskawek

–   1 szklanka cukru

–   2 litry wody

–   kostki lodu

–   rozmaryn

wykonanie:

Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Trzemy z nich skórkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 10 min. Międzyczasie oczyszczamy truskawki, kroimy je w ćwiartki i wyciskamy sok z grejpfrutów. Do gotującej się wody dodajemy część truskawek, cukier i świeżo wyciśnięty sok. Gotujemy dosłownie chwilkę i odstawiamy do schłodzenia.

Podajemy z kostkami lodu oraz gałązkami rozmarynu.

 

3 (8)

 

2 (10)