Uwielbiam MUFFINY….te babeczki w połączeniu z odrobiną fantazji pasują na każdą okazję. Dzisiaj przedstawię Wam jak w prosty i szybki sposób można udekorować zwykłe babeczki w prawdziwe Halloweenowe Muffiny.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWE BABECZKI
składniki:
– 2 jajka
– 220 gram cukru
– 2/3 szklanki mleka
– 150 gram masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 110 gram mąki pszennej
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
– 6 łyżek kakao
wykonanie:
Miksujemy jajka z cukrem, na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilie oraz mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem. Piekarnik nagrzewamy do 170 C, formę na muffinki wykładamy papilotkami. Przekładamy do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 min.
Przepis jest mój – sprawdzony jednak każdy inny – ulubiony przez Was również będzie się nadawał…(oby muffiny były o ciemnym zabarwieniu).
Polewę czekoladową robi się banalnie prosto – wystarczy jedynie rozpuścić gorzką czekoladę w rondelku.
ozdoby:
– mini ciasteczka “hit”
– posypka czekoladowa
– drażetki M&M’s
– żelki różnego rodzaju
Muffinki smarujemy jeszcze ciepłą polewą, obsypujemy równomiernie posypką czekoladową a reszta to kwestia naszej inwencji twórczej;) Muffinkami Halloweenowymi mogą być: SOWY, STRASZNE BUZKI, DYNIE a także niezwykle efektowne PAJĄCZKI…
MIŁEJ ZABAWY;)
Ale świetne… 😉
Kinga do dzieła! Nic łatwiejszego;)