Ciasta, serniki, babki i mazurki – nie może ich zabraknąć na Wielkanocnym stole. Po świątecznym obiedzie na pewno każdego z nas, dopadnie ochota na kawałeczek słodkości. W ramach wielkanocnych inspiracji kulinarnych, tym razem przedstawiam Wam nietypowy przepis na Ciasto Marchewkowe – sprawdzona mikstura wprost od Wielkanocnego Zajączka.

Społeczeństwo jest podzielone na dwie grupy: a) tych, którzy poszczą przed Wielkanocą oraz b) tych, którzy odchudzają się po świętach. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, to przy suto zastawionym stole cieżko Ci będzie się oprzeć zapachom i przysmakom, które na nim spoczywają. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis zagłuszy nieco wyrzuty sumienia, w końcu jego skład to w dużej części – marchewka. A jak powszechnie wiadomo marchewka to bardzo zdrowe warzywo!;) Jedno jest pewne! Ten przepis to raj dla podniebienia dla słodkich i aromatycznych wielbicieli smaku.

CIASTO MARCHEWKOWE składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 400 g drobno startej marchewki
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • tłuszcz i papier do pieczenia oraz formę do pieczenia 20 na 30 centymetrów

na wierzchu: opcjonalnie cukier puder lub biały lukier (400 g i 12 łyżek soku z cytryny) plus 1 marchewka i cukier brązowy

CIASTO MARCHEWKOWE sposób wykonania:

1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni

2. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia

3. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

4. Pomarańczę dokładnie myjemy. Następnie ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy z utartą marchewką oraz cukrem waniliowym.

5. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy równocześnie roztopione i ostudzone masło.

6. Do wysokiej miski wsypujemy: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia. Całość mieszamy.

7. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy startą marchewkę ze skórką pomarańczową. Całość mieszamy mikserem, po czym dodajemy do miski z mąką i dodatkami. Całą masę dokładnie mieszamy mikserem.

8. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem a następnie wykładamy równomiernie papierem do pieczenia.

9. Ciasto przekładamy do blachy. Pieczemy około 50 minut. Wyjmujemy. Studzimy.

wierzch ciasta – lukier:

  • Cukier puder przesiej przez sitko do miski.
  • Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i za pomocą łyżki ucieraj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki albo zbyt gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę soku, jeśli rzadki – cukru pudru.
  • Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania wypieków.
  • Na końcu udekoruj wierzch ciasta startą marchewką – wymieszaną z odrobiną brązowego cukru.

Życzę SMACZNEGO

i zapraszam jutro po kolejną dawkę

WIELKANOCNYCH INSPIRACJI!