Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na zupę z czerwonej soczewicy. Jest to przepis na którym się wychowałam. W moim rodzinnym domu to danie było serwowane minimum raz na dwa tygodnie. Obecnie zupa z soczewicy odeszła nieco w niepamięć – pomyślałam, że czas na jej reaktywację!
Przepis, który za chwilę Wam przedstawię jest niezwykle odżywczy i pożywny. Do tego sycący, naturalnie gęsty i obfity w warzywa. Jest to jedno z tych dań, które smakuje wszystkim i które jest odpowiednie na każdą okazję. Pasuje zarówno w postaci obiadu rodzinnego jak i późnej kolacji z przyjaciółmi. Do tego zupa jest naprawdę łatwa w przygotowaniu! Niezbędne składniki do ugotowania zupy mam zawsze w “pogotowiu”. W razie potrzeby wystarczy je wrzucić do garnka i pozwolić kuchence aby “zrobiła” za nas całą robotę.
Nie zadowalaj się jednak byle jakim przepisem! Zrób zupę z soczewicy porządnie a jestem przekonana, że to danie stanie się jednym z Waszych ulubionych. W zupie z soczewicy jest coś co koi nie tylko żołądek ale też i duszę. A kiedy raz tego zasmakujesz – będziesz do tego wracać. Myślę, że są dwa zasadnicze dodatki, które robię inaczej niż możemy się z tym spotkać w standardowych przepisach. Po pierwsze dodaję mnóstwo warzyw i naturalnych przypraw, które wpływają na niezwykły aromat zupy. A po drugie nie używam zagęszczaczy w postaci mąki czy pasty pomidorowej, skupiam się wyłącznie na naturalnych dodatkach.
Zupa z soczewicy – składniki:
- 2/3 szkl. czerwonej soczewicy,
- 2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
- 1-2 pokrojone w kostkę marchewki,
- 1/2 małego selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- 500 gram świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- świeża zielenina: pietruszka lub kolendra
- jogurt Naturalny Gęsty BAKOMA
Zupa z soczewicy – sposób wykonania:
W garnku zeszkliłam na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlałam 1,5 wrzątku, dodałam ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotowałam. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie dodałam pomidory i ponownie zagotowałam. Doprawiłam do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką. Podaję zawsze z łyżką jogurtu naturalnego (WAŻNE: jogurt musi być naprawdę gęsty – użyłam Jogurtu Naturalnie Gęstego BAKOMA) oraz świeżo posiekaną zieleniną w postaci kolendry lub pietruszki.
Zupa z soczewicy – moje porady:
- Jednym z najczęstszych pytań jakie podało gdy podawałam komuś ten przepis było: Czy muszę moczyć soczewicę? Nie! Uwielbiam konsystencję i smak tej zupy zrobionej od podstaw. Zupa z soczewicy jest pyszna, gdy gotuje się od podstaw wszystkie składniki bez wcześniejszego przygotowania.
- W naszym domu zupa z soczewicy znika w oka mgnieniu. Jeśli jednak zostanie jej trochę, pozostawiam ją w lodówce. Drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej! To samo dotyczy dużego opakowania jogurtu naturalnego gęstego Bakoma, możecie zamknąć wieczko i schować jogurt do lodówki na drugi dzień lub też dodać jako składnik do surówki. Ostatnio wypróbowałam prosty przepis: Surówka z kapusty składniki: 40 dag kapusty kiszonej, 1 por, 1 marchewka, 1 jabłko, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól, cukier. Surówka z kapusty sposób wykonania: Kapustę kiszoną pokroić na drobne kawałki. Pora posiekać, oprószyć solą, odcisnąć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jogurt, przyprawić do smaku pieprzem i cukrem, wymieszać.
SMACZNEGO!