Zgodnie z obietnicą przychodzę do Was z jesiennym menu. To co, zwiastuje w naszym domu nadchodzący chłód, to z całą pewnością – zupy. Ich repertuar w wielu domach bywa dość ubogi: pomidorowa, jarzynowa czy ogórkowa to codzienna klasyka. A przecież istnieje tyle pożywnych, smacznych i wykwintnych a jednocześnie łatwych i tanich przepisów. I właśnie taką kuchnią, opartą na dostępnych produktach, staram się Was inspirować na blogu. Oficjalnie witamy jesień w blogowym menu!

Jak zawsze w październiku, staram się mentalnie przygotować na jesienny czas i możliwie jak najbardziej optymistycznie nastawić na nadchodzący sezon. Zmieniam wystrój domu, staram się aby zagościł w nim kolor i blask świeczek, szukam nowych inspiracji, planuję i staram się skoncentrować na zajęciach twórczych, które to z kolei same w sobie pozytywnie wpływają na moją motywację i nastrój. Zmiany dotyczą również kuchni. Jesień to prawdziwa skarbnica dojrzałych warzyw i owoców. Zmieniam całkowicie domowe menu, zwracając uwagę na szeroką gamę witamin, których w tym okresie będziemy potrzebować szczególnie…Wracam również do zup, które nie tylko nas rozgrzewają ale także stanowią skuteczny sposób na regenerację i wzmocnienie organizmu. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić prawdziwą ucztą smaków! Przygotowałam przepis na przepyszną zupę grzybową, która zachwyci Was nie tylko pysznym smakiem ale też łatwością przygotowania! Jest doskonałym sposobem na danie obiadowe jak i przystawkę w trakcie wieczornej kolacji. Spróbujcie koniecznie!

ZUPA GRZYBOWA – krem składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 cebule
  • 5 dużych ziemniaków
  • 200 ml śmietanki
  • czarny pieprz świeży, sól morska, olej
  • 2 litry bulionu rosołowego

Przepis na ZUPĘ krem GRZYBOWĄ:

1. Obieramy cebulę, kroimy ją i smażymy do zarumienienia. Dodajemy 3 pieczarki pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki i podsmażamy razem z cebulą (posłużą nam do dekoracji)
2. Marchewki , pietruszki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
3. Do garnka z 2 litrami bulionu wkładamy rozdrobnione pieczarki, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy 30 minut.
4. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy na jednolity krem. Dodajemy śmietanę. Zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem.
5. Krem z pieczarek podajemy ozdobiony podsmażonymi plasterkami cebuli oraz pieczarkami.

Zupę podaję zarówno na obiad jak i w trakcie wieczornej kolacji.

Sprawdza się doskonale w postaci eleganckiej przystawki.

SMACZNEGO!