Przez ostatnie tygodnie na naszym stole królują tarty….Słodkie-deserowe i pikantne w formie przekąski. Postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na szybki i soczyście owocowy deser, którego smak z pewnością przypadnie Wam do gustu.
To co najbardziej lubię w tartach to niekończące się zródło możliwości w kwestii ich wykonania. Kolor, smak, dodatki – tutaj wszystko zależy od naszej fantazji i gustu. Sekretem udanego deseru jest spód. Istnieje jednak pewna niezawodna technika, która zapewni nam udana podstawę. I ja dzisiaj przedstawię Wam “krok po kroku” jak przygotować udaną bazę do każdej tarty na słodko.
Tarta z truskawkami składniki na SPÓD:
- 150 g mąki
- 70 g cukru
- 100 g kostki masła
- 1 jajko
Wykonanie:
1. Do miski przesypujemy mąkę, cukier oraz pokrojone na kawałki masło i jajko. Wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Formujemy kulę, którą spłaszczamy, owijamy folią i przekładamy do lodówki na dwie godziny
3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy wysypanej mąką.
4. Formę smarujemy równomiernie masłem i przekładamy na nią rozwałkowane ciasto. Usuwamy wystające ciasto poza krawędzie formy a boki nakłuwamy widelcem.
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto wykładamy dużym kawałkiem folii aluminiowej, starając się aby folia została wciśnięta szczególnie w brzegi ciasta.
6. Folię wypełniamy obciążnikiem w postaci np. fasoli tak aby przykryło dokładnie całe dno.
7. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 20 minut (do momentu aż ciasto będzie suche), sprawdzamy odginając jeden z rogów folii.
8. Usuwamy obciążenie. Ciasto studzimy.
Masa ciasta składniki:
- 3 kostki twarogu (trzykrotnie-zmielonego) 600 g
- 1/2 kg. truskawek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 1 jajko
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy
2. Przekładamy masę równomiernie na ostudzony spód tarty
3. Punktowo rozprowadzamy zblendowane truskawki
4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut
5. Po wyjęciu dekorujemy pozostałymi truskawkami, granatem, malinami (lub innymi owocami na które mamy ochotę)
Tarta doskonała na wakacyjny piknik czy letnie popołudnie. Polecam!
Paluszki lizać!!!! Czy spód wychodzi kruchy???
Tak…z serii kruchych i twardszych.
Jak zwykle cieknie ślinka;) W sobotę zabieram się za kuchenne rewolucje moja inspiracjo gastronomiczna;))
takie przepisy lubię – szybko, łatwo i przyjemnie 🙂 no i PYSZNIE oczywiście! Dzięki!
Pyszna! Ja ostatnio też bardzo często serwuje tarty, w takie ciepłe dni, pyszne, owocowe ciasta są najlepsze 🙂
Świetny przepis! W sumie na dwie pieczenie w jednym piekarniku 😉 Taką fasolkę można użyć później np. do obiadu 🙂
Na pewno wypróbuję, bo mi właśnie spód tarty zawsze zbytnio wyrastał. No i na dodatek krzywo. Spróbuję z obciążeniem 🙂