Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na gofry, które nie są fit ani też bezglutenowe, nie są pozbawione jajek, a oprócz tego zawierają również laktozę. Są to proszę Państwa gofry, które smakują tak jak gofry smakować powinny! Czyli puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz…na dodatek posypane cukrem pudrem!

Nie wiem jak Wy ale miewam chwile słabości, momenty w których czuję, że jeśli nie spożyję czegoś słodkiego, niezgodnego z codziennym jadłospisem to moje życie w tym samym momencie straci sens!;) Robię sobie wówczas tzw. “cheat day” (czyli dzień dla małych żywieniowych ustępstw), w którym królują wówczas słodkie wypieki. Jednym z ulubionych przepisów na “chwilę błogiego zapomnienia” są gofry, które uwielbiają moje Dzieci i mogłyby się nimi zajadać w niezliczonej ilości. Dorośli natomiast, z każdym spożytym kęsem przenoszą się w czas letni, nadmorskie budki i tęsknotę za wakacjami.

Przepis na gofry jest bardzo prosty, pozbawiony w składzie wszelkich ulepszaczy a najlepsze jest w nim to, że wyrobione ciasto z powodzeniem można przechowywać w lodówce nawet do 48 h!

CHRUPIĄCE GOFRY składniki:

  •  2 szklanki (300 g) mąki pszennej (najlepsza luksusowa)
  •  2 szklanki (500 ml) mleka
  •  2 jajka
  •  1/3 szklanki oleju rzepakowego
  •  2 łyżki cukru
  •  opcjonalnie: owoce/powidła/cukier puder/rozpuszczona czekolada

Przepis na chrupiące gofry:

W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną masę a żółtka przekładamy do dość głębokiej miski. Do żółtek dodajemy kolejno: mąkę, mleko, olej oraz cukier, następnie całość dokładnie mieszamy (w tym celu używam miksera). Konsystencja gofrów powinna być jednolita i pozbawiona jakichkolwiek grudek. Do ciasta dodajemy wcześniej ubite białko i całość delikatnie łączymy. Rozgrzewamy gofrownicę. Urządzenie nie wymaga smarowania tłuszczem gdyż ciasto nie przywiera do powłoki. Ciasto nakładamy równomiernie i czekamy aż się zarumieni.

Gofry podaję jeszcze ciepłe (tak smakują nam najbardziej). W kwestii dodatków to już inna sprawa, każdy z nas ma inne upodobania…Wiktor przepada za cukrem pudrem, Borys uwielbia polewę czekoladową a my najczęściej skłaniamy się ku owocom…

Dzisiejszy przepis to prawdziwy powrót do dzieciństwa, “stara szkoła” gotowania i 100% rozkosz dla podniebienia!

SMACZNEGO (bez wyrzutów sumienia)!

CZY WIESZ, ŻE WYDAŁAM E-BOOKA DOTYCZĄCEGO SZTUKI WYPIEKANIA GOFRÓW?

 

E-book: 50 sposobów na domowe gofry

55,00  z VAT

Kompendium wiedzy z zakresu wypieku gofrów. Oprócz całej wiedzy merytorycznej – znajdziecie w nim 50 przepisów, w wersji deserowej lub wytrawnej.

Od gofrów karmelizowanych z pomarańczą, idealnych na weekendowe śniadanie, gorących kanapek na lunch, kurczaka z goframi na obiad, aż po wiele innych przysmaków, które można serwować na każdą okazję.

Kategoria:

Opis

W naszym domu gotuje się od zawsze. Gotowała moja Babcia, gotuje Mama, gotowanie mam poniekąd we krwi i z czasem stało się również moją pasją. Myślałam, że tak jest w każdym domu, gdzie toczy się życie. Tymczasem okazuje się, że posiadamy coraz więcej sprzętów kuchennych i co raz mniej umiejętności, chęci oraz czasu. Sztuka kulinarna wydaje się pracochłonną zdolnością, którą wolimy zastąpić gotowymi rozwiązaniami. Nie godzę się na to!

Pomyślałam, że brakuje nam na rynku książek kulinarnych, które byłyby drogowskazem, kompendium wiedzy, źródłem wskazówek, które pozwolą nam w pełni nabyć konkretnej umiejętności. Postanowiłam stworzyć serię e-booków, które ograniczam do jednej, konkretnej tematyki. Tak, aby odbiorca po lekturze przedstawionych treści, miał poczucie, że wie naprawdę dużo, odważnie może zacząć eksperymentować w swojej kuchni… i z czasem stał się prawdziwym ekspertem.

Na pierwszy ogień – przedstawiam Wam e-Booka dotyczącego gofrów. Dlaczego gofry? Przede wszystkim dlatego, że ich powszechnie nie doceniamy! Tymczasem gofry mogą być zdrowe, fit, lekkie, pożywne, chrupiące jak “z budki”, mimo, że wykonane w warunkach domowych. Z gofrów możemy stworzyć także pyszne kanapki i wytrawne dania, i to w zaledwie kilka minut.

Uwielbiam je za zapach, który w trakcie wypiekania wodzi wszystkich do kuchni, różnorodność oraz łatwość i szybkość przygotowania. W świecie gofrów nie ma nudy i jestem przekonana, że po zapoznaniu się z e-bookiem “50 sposobów na gofry – Kompendium wiedzy” – będziecie mogli śmiało nazwać się prawdziwym ekspertem gofrowania!

Życzę Wam najpyszniejszych wypieków!

Małgorzata Kowalewska-Kawuza

LadyoftheHouse

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Pozostaw odpowiedź Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *