Popularne CRUMBLE, czyli nic innego jak soczyste owoce pod chrupiącą kruszonką – zawładnęły moim podniebieniem na dobre! Wciąż zachodzę w głowę jak tak prosty, smaczny i łatwy w przygotowaniu deser mógł pozostać przeze mnie niezauważony…

Wnikliwi Czytelnicy z pewnością zauważyli, że mogłabym żywić się jedynie “na słodko”. Kocham nie tylko piec ale również co gorsze…kęs za kęsem próbować wszystkiego co wychodzi spod moich rąk. Dzisiejszy deser wykreślam jednak z listy grzechów, bo Jego skład to w 90 % owoce. …

pyszny-deser-crumble

przepis-na-crumble

owoce pod kruszonka

SKŁADNIKI:

  •    500 g owoców (świeżych bądz mrożonych)
  •    cukier trzcinowy
  •    3 łyżki mąki
  •    2 łyżki masła
  •    2 łyżki płatków migdałowych

WYKONANIE:

Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Odrobinę posypujemy cukrem trzcinowym. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę na która składają się migdały, cukier trzcinowy, mąka oraz masła. Posypujemy ją nasze owoce a następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Po wyjęciu opraszamy cukrem pudrem. Podajemy “na ciepło”.

Dopełnieniem ciepłego crumble jest gałka lodów waniliowych bądz śmietankowych.

przepis-na-pyszne-ciasto

crumble-owocowe