Dzisiaj mam dla Was przepis, który dosyć często gości na naszym niedzielnym stole. Kurczak pieczony w dosyć nietypowy sposób bo na…soli. Jest to sprawdzony przepis, gwarantujący chrupiąca skórkę i soczyste mięso w środku. Biegnijcie po kurczaka! Reszta zrobi się sama.

Przepis jest naprawdę prosty a dodatkowo gwarantuję, że zawsze się udaje! Wystarczy chwila cierpliwości, gdyż kurczak musi mieć trochę czasu aby dopiekł się wystarczająco dobrze. Bardzo lubię to danie z jeszcze jednego powodu – jakkolwiek nie byłoby podawane to zawsze wygląda uroczyście i smakuje wyjątkowo!

 

kurczak-pieczony-na-soli

składniki:
  • świeży kurczak 1.5 kg (jeśli jest większy możesz przekroić go wzdłuż i piec w 2 połówkach)
  • 0.5 kg soli kamiennej
  • papryka ostra
  • czosnek (2 sztuki)
  • mała cebulka (3 sztuki)
  • świeży tymianek
wykonanie:

Świeżego kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą a następnie starannie osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj go teraz od zewnątrz papryką oraz świeżym, posiekanym tymiankiem i odstaw na bok. W tym czasie przygotuj naczynie żaroodporne i wsyp do niego sól kamienną tak aby przykryła spód na wysokość ok. 2 centymetrów. Nagrzej piekarnik do 240 stopni. Teraz przełóż kurczaka do naczynia, wraz z ćwiartkami cebuli oraz czosnkiem przekrojonym na pół i wstaw na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie przykryj pieczeń folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Kurczaka pieczemy ok. 2 godziny. O tym czy kurczak potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku, świadczy wyciekający tłuszczyk po przekłuciu skórki nożem. 

 

kurczak-pieczony-na-soli

Czy zwróciliście uwagę na zmieniony kolor soli? To sprawka tłuszczu, który w trakcie pieczenia sukcesywnie wycieka z mięsa. Zapewniając tym samym najzdrowszy sposób pieczenia z możliwych i wyjątkowy smak pieczeni.

Kurczak smakuje doskonale z opiekanymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Smacznego!