Czy wiecie, że wraz z nowym rokiem szkolnym, w sklepikach w całej Polsce będzie sprzedawana jedynie zdrowa żywność?! Zamiast chipsów, białego pieczywa czy napojów gazowanych na półkach będą odtąd gościły jedynie produkty nieprzetworzone i okrojone z procentowej zawartości cukru. To wspaniała i niepowtarzalna okazja do wpojenia w świadomości najmłodszych zdrowych zasad żywieniowych.
Warto na tym polu współpracować i o zdrowe nawyki żywieniowe zadbać przede wszystkim w domu. Nie bez przyczyny dietetycy zalecają spożycie 5 posiłków dziennie. Regularne spożywanie pokarmu zapewnia stały poziom glukozy we krwi (unikamy nadpobudliwości u Dzieci) oraz optymalną ilość energii (Dzieci nie są apatyczne).
Pomysłów na drugie śniadanie ucznia jest mnóstwo. Należy pamiętać przede wszystkim o dawce warzyw i owoców w postaci stałej (przemycony plaster ogórka do kanapki) lub płynnej (np. sok wykonany w warunkach domowych).
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam alternatywę dla pieczywa, które z czasem znudzi się nawet największym zwolenniikom i przygotowałam pomysł zdrową przekąskę, która spełni rolę drugiego śniadania – batoniki z musli.
Drugie śniadanie nie musi być nudne!
BATONIKI MUSLI składniki:
- 220 g płatków owsianych błyskawicznych
- 60 g migdałów
- 40 g orzechów włoskich
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 10 sztuk orzechów fistaszków
- blaszka 22 cm na 11 cm.
składniki nadzienie:
- 250 g śliwek pokrojonych w drobną kostkę
- 250 g brzoskwiń pokrojonych w drobną kostkę
- 100 g syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
WYKONANIE:
Do rondelka wlewamy syrop klonowy, miód, dodajemy owoce. Dusimy przez chwilkę. Energicznie mieszając, dodajemy mąkę. Odkładamy do ostygnięcia.
Orzechy włoskie wraz z migdałami rozdrabniamy na pył. Do orzechów dodajemy cynamon, jajko, masło, banana oraz miód. Całość miksujemy. A następnie z pomocą łyżki, przygotowaną miksturę dokładnie mieszamy wraz z płatkami owsianymi. Z całości odkładamy pół szklanki (przeznaczoną na wierzch), resztę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ugniatamy. Na tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzamy nadzienie. Całość posypujemy odłożoną uprzednio kruszonką i połówkami fistaszków.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Uwaga! Należy poczekać z krojeniem do ostudzenia, w innym przypadku całość rozleci nam się na kawałki.
Ostatnio po raz pierwszy wypróbowałam batony zrobione własnoręcznie. Moje były bardziej w wersji fit ale Twoje też są bardzo zachęcające.