Witaj szkoło! Pomysł na drugie śniadanie ucznia.

1
przepis na baton owsiany

Czy wiecie, że wraz z nowym rokiem szkolnym, w sklepikach w całej Polsce będzie sprzedawana jedynie zdrowa żywność?! Zamiast chipsów, białego pieczywa czy napojów gazowanych na półkach będą odtąd gościły jedynie produkty nieprzetworzone i okrojone z procentowej zawartości cukru. To wspaniała i niepowtarzalna okazja do wpojenia w świadomości najmłodszych zdrowych zasad żywieniowych. 

Warto na tym polu współpracować i o zdrowe nawyki żywieniowe zadbać przede wszystkim w domu. Nie bez przyczyny dietetycy zalecają spożycie 5 posiłków dziennie. Regularne spożywanie pokarmu zapewnia stały poziom glukozy we krwi (unikamy nadpobudliwości u Dzieci) oraz optymalną ilość energii (Dzieci nie są apatyczne).

Pomysłów na drugie śniadanie ucznia jest mnóstwo. Należy pamiętać przede wszystkim o dawce warzyw i owoców w postaci stałej (przemycony plaster ogórka do kanapki) lub płynnej (np. sok wykonany w warunkach domowych).

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam alternatywę dla pieczywa, które z czasem znudzi się nawet największym zwolenniikom i przygotowałam pomysł zdrową przekąskę, która spełni rolę drugiego śniadania – batoniki z musli.

Drugie śniadanie nie musi być nudne!

przepis na baton owsiany

 

BATONIKI  MUSLI składniki:

  • 220 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 60 g migdałów
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 10 sztuk orzechów fistaszków
  • blaszka 22 cm na 11 cm.

składniki nadzienie:

  • 250 g śliwek pokrojonych w drobną kostkę
  • 250 g brzoskwiń pokrojonych w drobną kostkę
  • 100 g syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

WYKONANIE:

Do rondelka wlewamy syrop klonowy, miód, dodajemy owoce. Dusimy przez chwilkę. Energicznie mieszając, dodajemy mąkę. Odkładamy do ostygnięcia.

Orzechy włoskie wraz z migdałami rozdrabniamy na pył. Do orzechów dodajemy cynamon, jajko, masło, banana oraz miód. Całość miksujemy. A następnie z pomocą łyżki, przygotowaną miksturę dokładnie mieszamy wraz z płatkami owsianymi. Z całości odkładamy pół szklanki (przeznaczoną na wierzch), resztę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ugniatamy. Na tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzamy nadzienie. Całość posypujemy odłożoną uprzednio kruszonką i połówkami fistaszków.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

baton musli

baton musli

batony musli

 

 

Uwaga! Należy poczekać z krojeniem do ostudzenia, w innym przypadku całość rozleci nam się na kawałki.

 

 

 

 

 

 

1 KOMENTARZ

  1. Ostatnio po raz pierwszy wypróbowałam batony zrobione własnoręcznie. Moje były bardziej w wersji fit ale Twoje też są bardzo zachęcające.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ