Czy wiecie co oznacza nazwa włoskiego deseru – „TIRAMISU”?.  W wolnym tłumaczeniu to słowo znaczy ni mniej ni więcej jak „POPRAW MI NASTRÓJ”.
I ja te Wasze samopoczucie postaram się poprawić na weekend pysznym i szybkim przepisem.

 

POTRZEBNE NAM BĘDĄ:

–   2 opakowania serka mascarpone (po 50 dag.)

–   śmietana kremówka 30 % (400ml)

–   3 łyżki cukru pudru

–   tabliczka czekolady deserowej

–   miseczka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej

–   małe ciasteczka „amaretti”

 

tiramisu

 

WYKONANIE:

Ubijamy bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem do momentu powstania sztywnej masy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. I miksujemy aż do uzyskania jednolitej całości. 

 

tiramisu

 

Do miseczki z ostudzoną kawą wkładamy i wyjmujemy biszkopty ( zamaczanie musi trwać dosłownie chwilkę. Tak aby biszkopty przeszły aromatem i smakiem kawy ale nie były wodniste). Nasączone biszkopty przekładamy do salaterek lub pucharów i tworzymy w ten sposób pierwszą warstwę TIRAMISU. 

 

deser

 

Kolejne piętro tworzy nasza ubita masa. A zwieńczeniem całego deseru jest starta tabliczka czekolady w połączeniu z orzechami włoskimi i biszkopcikami „amaretti”.

 

deser 2

 

Prawda, że szybko?;) Ten deser to świetne rozwiązanie w przypadku niezapowiedzianych Gości gdyż jego wykonanie zajmuje zaledwie 5 minut. Do tego jest to prawdziwy „POLEPSZACZ NASTROJU”;). Spróbujcie gdy dopadnie Was jesienna chandra;)

 

tiramisu

 

 

SMACZNEGO;)