Nie wyobrażam sobie świąt bez pierników! Ich aromatyczny zapach wprowadza klimat świąteczny jeszcze na długo przed Bożym Narodzeniem. Pieczenie to istna przyjemność a sam smak od lat niezmienny to raj dla grudniowego podniebienia;)

pierniki korzenne

O tym, że pieczenie pierników jest dziecinnie proste, mogliście przekonać się z FILMU zamieszczonego TUTAJ.

Tym razem krok po kroku opiszę Wam sposób wykonania przepisu, który od lat jest niezmiennie łatwy i szybki.

pierniki korzenne

SKŁADNIKI:

  •    1/2 szklanki miodu
  •    1/2 kostki masła
  •    4 i pół szklanki mąki
  •    2 jajka
  •    1 szklanka cukru pudru
  •    1 łyżka przyprawy korzennej
  •    1 łyżka kakao
  •    1 łyżka sody oczyszczonej

WYKONANIE:

Masło wraz z miodem rozpuszczamy w rondelku. Kiedy ostygnie wyrabiamy z pozostałymi składnikami uprzednio odmierzonymi i przełożonymi do miski. Wyrabiamy ręcznie do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli nasze ciasto nie chce się “zlepić” wbijamy dodatkowo jedno jajko, a jeżeli okaże się zbyt lepkie, dosypujemy troszkę mąki. Tak przygotowane ciasto, przekładamy na opruszoną mąką stolnice i wałkujemy na grubość do 3 mm. Z ciasta wykrawamy pierniczki o dowolnym kształcie i układamy na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Czekamy do ostygnięcia i ozdabiamy dowolnie.

pierniki korzenne

pierniki korzenne

pierniki korzenne

UWAGA! Im szybciej zabierzemy się za pieczenie, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że nasze pierniki przetrwają do świąt. U nas zachowały się jeden dzień….Nie mogliśmy się oprzeć pokusie;)

 

*   Zdjęcia Joanna Barchetto