Sezon jabłkowy w pełni, a ja spieszę do Was z przepisem na puszyste i soczyste ciasto. Jest to jeden z tych przepisów, które zawsze się udają…nawet jeśli robimy je po raz pierwszy. A do tego uzyskamy całkiem sporą, familijną porcję więc przepis doskonale nadaje się na podwieczorek lub początek weekendu.
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 200 g cukru (czyli jedna szklanka)
- 510 g mąki tortowej (czyli 3 szklanki)
- 225 g oleju (czyli 1 szklanka)
- 250 ml mleka (czyli 1 szklanka)
- 25 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 kg jabłek (kwaśna, soczysta odmiana)
- cukier puder
WYKONANIE:
Do dużej miski wbijamy całe jaja oraz dodajemy cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach ok. 4 minut. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy olej, mleko, cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze chwileczkę miksujemy. Ciasto przekładamy równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i wydrążamy z nich środek. Tak przygotowane owoce ‘wciskamy’ równomiernie wewnątrz ciasta (im głębiej, tym ciasto będzie bardziej soczyste). Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Do wykonania ciasta użyłam jabłek, a to dlatego że są to jedne z moich ulubionych owoców a ponadto w garażu czekają na mnie 3 skrzynki świeżych papierówek wprost z ogrodu moich Rodziców. Ciasto smakuje także wyśmienicie ze śliwkami, brzoskwiniami i gruszkami…
Jest to jeden z moich dyżurnych przepisów (ciasto przygotowuje się naprawdę szybko) i jestem pewna, że polubicie je tak samo jak ja;)
mi też już pachnie jesienią. Z jednej strony temperatury nas rozpieszczają a z drugiej już czuje się chłodek wieczorem.
Ciasto wypróbuję na pewno;)
Ponoć od środy…deszcze;(
PYCHA! PYCHA! PYCHA! U mnie też trafi na listę ciast rezerwowych, wykonanie 15 minut;)
super;) mam jeszcze kilka takich “asów w rękawie”;)
Ciasto mega! Zastanawiałam się czy coś dzisiaj piec czy nie – padło na tak i warto było. Szybko, pachnąco i przyjemnie, ciacho w piekarniku. Najbardziej podoba mi się SZYBKO:) dajesz więcej tych asów na szybkie ciacha:) BUziaki!