Sezon jabłkowy w pełni, a ja spieszę do Was z przepisem na puszyste i soczyste ciasto.  Jest to jeden z tych przepisów, które zawsze się udają…nawet jeśli robimy je po raz pierwszy. A do tego uzyskamy całkiem sporą, familijną porcję więc przepis doskonale nadaje się na podwieczorek lub początek weekendu. 

SKŁADNIKI:

  •  5 jajek
  •  200 g cukru (czyli jedna szklanka)
  •  510 g mąki tortowej (czyli 3 szklanki)
  •  225 g oleju (czyli 1 szklanka)
  •  250 ml mleka (czyli 1 szklanka)
  •  25 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  0.5 kg jabłek (kwaśna, soczysta odmiana)
  •  cukier puder

WYKONANIE:

Do dużej miski wbijamy całe jaja oraz dodajemy cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach ok. 4 minut. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy olej, mleko, cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze chwileczkę miksujemy. Ciasto przekładamy równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i wydrążamy z nich środek. Tak przygotowane owoce ‘wciskamy’ równomiernie wewnątrz ciasta (im głębiej, tym ciasto będzie bardziej soczyste). Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

ciasto-z-zjablkami

przepis-na-pyszne-ciasto

ciasto-z-jablkami

ciasto-z-jablkami

przepis na ciasto

deser-jablkowy

 

Do wykonania ciasta użyłam jabłek, a to dlatego że są to jedne z moich ulubionych owoców a ponadto w garażu czekają na mnie 3 skrzynki świeżych papierówek wprost z ogrodu moich Rodziców. Ciasto smakuje także wyśmienicie ze śliwkami, brzoskwiniami i gruszkami…

Jest to jeden z moich dyżurnych przepisów (ciasto przygotowuje się naprawdę szybko) i jestem pewna, że polubicie je tak samo jak ja;)