Pulchny, złocisty, pachnący i lekki jak chmurka, a do tego składający się z zaledwie 3 składników! Doskonały przepis dla nowicjuszy w pieczeniu a także dla tych, którzy w kuchni nie lubią spędzać długich godzin…Poznajcie przepis na sernik japoński-prawdziwy hit internetu ostatniego roku!
Film z przepisem obejrzały miliony osób na całym świecie. Japońska ikona blogerów kulinarnych Ochikeron, zapewnia że do upieczenia idealnego sernika wystarczą zaledwie 3 składniki: jajka, biała czekolada i kremowy serek. Postanowiłam to sprawdzić! Bo chociaż w przepisie brakuje tradycyjnego twarogu, przepis przekonał mnie zawartością czekoladą i prostotą wykonania! Zobaczcie jak w mgnieniu oka upiec pyszny i aromatyczny sernik!
Sernik z 3 składników (na formę 18 cm) potrzebne są:
- 200 g białej czekolady
- 200 g serka kremowego (polecam Philadelphia)
- 5 jajek
PORADA: Składniki dotyczą formy 18 centymetrowej. Wraz z każdym zwiększeniem rozmiaru formy, zwiększamy masę składników o 1 jajko i po 50 g czekolady oraz sera. W przypadku formy 20 cm będzie to: 6 jajek, 250 g czekolady i 250 g serka.
dodatkowo:
- cukier puder
- owoce
- 1 szklanka gorącej wody
- masło do wysmarowania formy
- papier do pieczenia
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Spód i boki formy wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (połam ją na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Ostudź rozpuszczoną czekoladę tak aby nie parzyła w palce. Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie. Ubij teraz białka na sztywną masę i delikatnie przełóż a następnie wymieszaj z całością. Ciasto przelej do uprzednio przygotowanej formy. Stuknij 3 razy formą o blat kuchenny (tak aby sernik miał szansę równomiernie się ułożyć). Następnie formę przełóż na blachę do pieczenia. Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Piecz 15 min w 170 stopniach, a kolejne 20 min w 160 stopniach. Przed wyjęciem pozostaw w piekarniku minimum 20 minut. Po wyciągnięciu ostudź całkowicie. Podaj z ulubionym sosem, powidłami lub tak jak w moim przypadku z cukrem pudrem i dużą ilością świeżych owoców!
Mam nadzieję, że przepis stanie się Waszym tegorocznym “wybawieniem” pośród pozostałych obowiązkowych i wymagających dań Wielkanocnych.
Smacznego;)
fot. Piotr Ratuszyński
A miałam sernika nie robić na święta, ale patrząc na Pani ciasto, myślę, że muszę go zrobić 🙂 aż ślinka cieknie 😉 pozdrawiam
Już siedzi w piecu 😀 Dzieki za przepis <3
Jaka proporcja na tortownicę 21 i 24?
Sernik jest obłędny! Baaardzo dziękuję za przepis 🙂 mam tylko pytanko… Jak długo musiała piec sernik jeśli robiła bym go z podwójnej porcji (zdecydowanie sernik za szybko znika) i w kwadratowej blaszce (średniej wielkości )??
Pozdrawiam serdecznie,
Marysia