Świąteczne przysmaki mają być przyjemnie, tradycyjne i smacznie. Nie dajmy się zatem ponieść świątecznym modom. Święta to tradycja, smak i radość wspólnego przygotowania. W moich propozycjach kulinarnych znajdziecie smaki świąt, takie które zapamiętałam, które już od progu pachną świąteczną atmosferą i za którymi wszyscy tęsknią przez cały rok.

Na 17 dni do Świąt proponuję Wam przepis na delikatnie kremowy i puszysty świąteczny sernik. Przepis jest prosty, przygotowanie masy serowej łatwe, pieczenie trwa około 60 – 70 minut, a efekt końcowy jest doprawy rewelacyjny! Zaręczam, że ciasto z pewnością trafi w gusta każdego smakosz. A jego ogromną i niekwestionowaną zaletą jest długoterminowe utrzymanie świeżości. Można na przykład upiec go na 2 – 3 dni przed świętami a później po prostu przechować w lodówce.

ŚWIĄTECZNE ODLICZANIE: Przepis na SERNIK ŚWIĄTECZNY

 

SERNIK ŚWIĄTECZNY – składniki:

  • 1 kg tłustego sera
  • 32 dag drobnego cukru
  • 10 jajek
  • kostka masła
  • 30 g budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier puder
  • konfitura z wiśni (z pełnymi owocami)

ŚWIĄTECZNY SERNIK – sposób wykonania:

1.    Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg tłusty mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia. Okrągłą foremkę ok. 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2.    Miękkie masło ucieramy mikserem, na najwyższych obrotach, do momentu uzyskania puszystej masy. Powoli dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy (miksujemy już na małych obrotach tylko do połączenia się składników).

3.    Żółtka oddzielamy od białek i w osobnej misce ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy budyń w proszku, mąkę i całość krótko miksujemy.

4.    Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Dopiero wówczas łączymy białka z serem i znów delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką.

5.    Do przygotowanej foremki przekładamy masę serową, lekko wyrównujemy i pieczemy 60 minut (max do 70 minut) w temperaturze 175 stopni (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu).

6.    Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu sernik posypujemy cukrem pudrem a przed samym podaniem dodatkowo na środku wykładamy konfiturą wiśniową. Przechowujemy w lodówce.

Po więcej świątecznych inspiracji zapraszam Was już jutro!