Do przyrządzenia tego dania, zostałam zainspirowana trzykrotnie: poprzez niezwykłe warsztaty kulinarne pod patronatem Grzegorza Łapanowskiego w których miałam okazję uczestniczyć w miniony weekend (o których z pewnością niebawem Wam opowiem), dzięki niedzielnemu obiadowi u mojej Mamy, która przypomniała mi o tej metodzie pieczenia w wersji mięsnej oraz poprzez ciągłe szukanie nowych wyzwań kulinarnych (do których ostatnio przykładam dużo wagi). 

Ryba pieczona na soli…

….w tym przypadku dorada, to sposób na delikatną rybkę i lekki obiad idealny na cieplejsze dni. Wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 25 minut (łącznie z pieczeniem) a Wy odejdziecie od stołu z przeświadczeniem, że oto właśnie spożyliście zdrowy, lekki i pożywny posiłek.

pieczona dorada

 

Ryba pieczona na soli składniki:

  • wypatroszona ryba, wybrałam doradę ale świetnie sprawdziłby się także pstrąg
  • plasterki cytryny
  • sól morska 600 g
  • tymianek

Przygotowanie:

Gotową, wypatroszoną rybę dokładnie myjemy, usuwamy oczy. Nie osuszamy. W środek wkładamy plasterki cytryny oraz kilka gałązek tymianku.

Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową a na jej wierzch wysypujemy sól morską (około 0.5 kilograma na jedną rybę).

Do tak przygotowanego naczynia przekładamy rybę i obsypujemy ją resztą soli. Następnie wkładamy do nagrznego piekarnika i pieczemy do 20 minut w temperaturze 200 stopni bez przykrycia.

pieczona dorada

pieczona dorada

pieczona dorada

pieczona dorada

pieczona dorada

Rybę spożywamy po oddzieleniu od skóry. Smakuje idealnie z chrupkim pieczywem bądz młodymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO!