Miałam nadzieję, że lato choć w ostatniej fazie troszkę nas rozpieści i swoimi słonecznymi promieniami, doda otuchy na kolejne chłodniejsze miesiące. Tymczasem jesień pojawiła się znienacka i od kilku dni rozgościła się na dobre w naszych ogrodach, domach i samopoczuciu…nie pozostawiając przy tym najmniejszych złudzeń zmieniającej się aury…

Jak zawsze w tym okresie mentalnie staram się przygotować na ten okres i możliwie jak najbardziej optymistycznie nastawić na nadchodzący sezon. Zmieniam wystrój domu, staram się aby zagościł w nim kolor i blask świeczek, szukam nowych inspiracji, planuję i staram się skoncentrować na zajęciach twórczych, które to z kolei same w sobie pozytywnie wpływają na moją motywację i nastrój. Zmiany dotyczą również kuchni. Jesień to prawdziwa skarbnica dojrzałych warzyw i owoców. Zmieniam całkowicie domowe menu, zwracając szczególną uwagę na szeroką gamę witamin, których w tym okresie będziemy potrzebować szczególnie…Wracam również do zup, które nie tylko nas rozgrzewają ale także stanowią skuteczny sposób na regenerację i wzmocnienie organizmu. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić prawdziwą ucztą smaków! Przygotowałam dwa przepisy na przepyszne zupy z kurkami, które zachwycą Was nie tylko pysznym smakiem ale też łatwością przygotowania! Są doskonałym sposobem na danie obiadowe jak i przystawkę w trakcie wieczornej kolacji. Spróbujcie koniecznie! Tak się składa, że ktokolwiek spróbował smaku jednej z zup, prosił o przepis! Ja za to lubię wyróżniać moich Czytelników. Możecie czuć się  uprzywilejowani, bo dzielę się z Wami przepisami na zupy z kurkami po raz pierwszy.

ZUPA KURKOWA przepis I składniki:

  • 400 g kurek
  • 400 g ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 litr bulionu rosołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 120 g śmietany 18%
  • odrobina masła
  • świeży koperek
  • świeży szczypiorek
  • świeży pieprz

ZUPA KURKOWA przepis I krok po kroku:

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w malutką kostkę cebulę a także pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy umyte kurki (większe kawałki możemy pokroić). Smażymy około 10 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki a także startą na grubej tarce marchewkę. Smażymy około 5 minut a następnie całość zalewamy bulionem rosołowym. Całość gotujemy przez około 20 minut. Garnek odstawiamy żeby dodać do zupy zahartowaną śmietanę. Na koniec dodajemy świeży, drobno pokrojony koperek oraz szczypior. Do smaku doprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem.

ZUPA Z KURKAMI przepis II składniki:

  • 120 g kurek
  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • 2 pomidory malinowe lub opcjonalnie 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 1/3 woreczka ryżu
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • świeża bazylia
  • świeża pietruszka
  • odrobina masła
  • grzanki do zup
  •  pieprz, sól himalajska

ZUPA Z KURKAMI przepis II krok po kroku:

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Wlewamy wino, dodajemy ryż mieszamy. Wlewamy bulion rosołowy, mieszamy. Gotujemy całość przez około 10 minut. Dodajemy umyte kurki (mniejsze możemy pozostawić w całości a większe kroimy na kawałki), gotujemy około 5 minut. Jeśli zdecydowaliśmy się na świeże pomidory, musimy je spażyć, obrać i pokroić w kostkę a następnie zblendować. W przypadku pomidorów z puszki, wystarczy jej zawartość po prostu dodać do gotującej zupy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą himalajską. Gotujemy do 5 minut. Na końcu dodajemy świeżo starty parmezan i drobno posiekane listki bazylii. Zupę podajemy z grzankami.

Prezentowane zupy przygotowuje się w oka mgnieniu. Są niezwykle aromatyczne i do prawdy nie znam osoby, której by nie smakowały. Wykorzystajcie sezon grzybowy i do dzieła!

*fot. Piotr Ratuszyński