Placki ziemniaczane lubią wszyscy. Są niedrogie i łatwe w przygotowaniu. A do tego mogą stanowić bazę wielu dań typu gulasz czy sos grzybowy. Idealne placki ziemniaczane mają złocisty kolor, są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Zobacz jak zrobić perfekcyjne, tradycyjne placki ziemniaczane.
Moim zdaniem do najlepszych rzeczy w życiu należą często rzeczy najprostsze. Ta dewiza sprawdza się zarówno w życiu codziennym jak i w kuchni…Mało co jest w stanie dorównać tradycyjnym przepisom przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Przykładem są chociażby placki ziemniaczane – niby banalna mieszanka jajek, ziemniaków, cebulki i mąki, a jednak to danie wprost rozpływa się w ustach, można je podać na kilkaset różnych sposobów i jestem przekonana, że każda z osób czytających teraz ten przepis – właśnie tworzy w myślach swój ulubiony zestaw dodatków, które smakują jej najbardziej.
TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE składniki:
- 1 kg. ziemniaków mączystych
- 1 duża cebula
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE:
- Ziemniaki obieramy, myjemy oraz ścieramy na tarce o drobnych oczkach
- Cebulę obieramy oraz ścieramy na tarce o średnich oczkach (warzywa możemy opcjonalnie rozdrobnić w malakserze).
- Do masy dodajemy jajko i łyżkę mąki, posypujemy pieprzem, solą i wyrabiamy masę – powinna być dość gęsta ale nie wodnista. W razie potrzeby dosypujemy resztę mąki
- Masę odstawiamy na 5 minut
- Olej mocno rozgrzewamy na patelni, kładziemy niewielkie porcje ciasta (używam łyżki do nalewania zupy) formując okrągłe placki. Smażymy na dość dużym ogniu na złoty kolor z obydwu stron.
- Osączamy na ręczniku kuchennym.
- Zanim usmażymy kolejną porcję placków, rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju
*** Placki smakują najlepiej zaraz po wyjęciu z patelni, gdy są chrupiące.
Porady LadyoftheHouse:
* Jeśli lubicie wyraziste smaki, polecam dodanie posiekanego czosnku (przy podanych proporcjach, wystarczą 2 ząbki)
* Pamiętajmy aby zawsze przykrywać miskę z masą na placki, w innym wypadku bardzo szybko nam pociemnieje.
* W przypadku placków ziemniaczanych można darować sobie dodatki. Jeśli jednak macie ochotę na orzeźwiający element – polecam kwaśną śmietanę z dodatkiem szczypiorku, rukolę z pomidorkami koktajlowymi lub łososia wędzonego.
SMACZNEGO!