Placki ziemniaczane lubią wszyscy. Są niedrogie i łatwe w przygotowaniu. A do tego mogą stanowić bazę wielu dań typu gulasz czy sos grzybowy. Idealne placki ziemniaczane mają złocisty kolor, są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Zobacz jak zrobić perfekcyjne, tradycyjne placki ziemniaczane. 

Moim zdaniem do najlepszych rzeczy w życiu należą często rzeczy najprostsze. Ta dewiza sprawdza się zarówno w życiu codziennym jak i w kuchni…Mało co jest w stanie dorównać tradycyjnym przepisom przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Przykładem są chociażby placki ziemniaczane – niby banalna mieszanka jajek, ziemniaków, cebulki i mąki, a jednak to danie wprost rozpływa się w ustach, można je podać na kilkaset różnych sposobów i jestem przekonana, że każda z osób czytających teraz ten przepis – właśnie tworzy w myślach swój ulubiony zestaw dodatków, które smakują jej najbardziej.

TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE składniki:

  • 1 kg. ziemniaków mączystych
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy oraz ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  2. Cebulę obieramy oraz ścieramy na tarce o średnich oczkach (warzywa możemy opcjonalnie rozdrobnić w malakserze).
  3. Do masy dodajemy jajko i łyżkę mąki, posypujemy pieprzem, solą i wyrabiamy masę – powinna być dość gęsta ale nie wodnista. W razie potrzeby dosypujemy resztę mąki
  4. Masę odstawiamy na 5 minut
  5. Olej mocno rozgrzewamy na patelni, kładziemy niewielkie porcje ciasta (używam łyżki do nalewania zupy) formując okrągłe placki. Smażymy na dość dużym ogniu na złoty kolor z obydwu stron.
  6. Osączamy na ręczniku kuchennym.
  7. Zanim usmażymy kolejną porcję placków, rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju

***   Placki smakują najlepiej zaraz po wyjęciu z patelni, gdy są chrupiące.

Porady LadyoftheHouse:

* Jeśli lubicie wyraziste smaki, polecam dodanie posiekanego czosnku (przy podanych proporcjach, wystarczą 2 ząbki)

* Pamiętajmy aby zawsze przykrywać miskę z masą na placki, w innym wypadku bardzo szybko nam pociemnieje.

* W przypadku placków ziemniaczanych można darować sobie dodatki. Jeśli jednak macie ochotę na orzeźwiający element – polecam kwaśną śmietanę z dodatkiem szczypiorku, rukolę z pomidorkami koktajlowymi lub łososia wędzonego.

 

SMACZNEGO!