Miód, mak i bakalie – im więcej w Wigilię i święta zjemy tych pyszności, tym wedle ludowych wierzeń zasobniejszy czeka nas nadchodzący rok. A zatem pieczmy jak najwięcej! Z moim przepisem świąteczna ciasteczka – udadzą się doskonale! Podajcie je w podarunkach w trakcie świątecznych wizyt, ułóżcie na świątecznych stołach i częstujcie tych, którzy są najbliżsi sercu. Niech magia świąt trwa jak najdłużej!

Czy znana jest Wam królowa przedwojennych kucharek Lucyna Ćwierczakiewiczowa? Zalecała Ona podawać na wigilijny deser głównie łazanki, drożdżowe bułeczki i leguminę. Wszystkie z dużą porcją bakalii. Choć moda na korzystanie z rad Ćwierczakiewiczowej powraca za każdym razem, gdy zbliża się grudzień – jednym z najczęściej wpisywanych w internetową wyszukiwarkę haseł jest “przepis na na świąteczne kruche ciasteczka”. Bo to one kojarzą się najbardziej z Bożym Narodzeniem. Dlatego na 19 dni do Wigilii, przygotowałam dla Was podpowiedź – jak zrobić świąteczne ciasteczka, które nie tylko pięknie wyglądają ale też smakują nieziemsko!

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA 

 

KRUCHE ŚWIĄTECZNA CIASTECZKA składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 170 g cukru pudru
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • dodatkowy cukier puder do posypania
  • dżem malinowy (do środka)
  • foremki specjalne do ciastek (widoczne na zdjęciu) lub szklanka+foremka do pierników w kształcie mini-gwiazdki

Przepis na Kruche Świąteczne Ciasteczka krok po kroku:

  1. Do pierwszej miseczki przekładamy pokrojone masło na kawałki a następnie dokładnie ubijamy je z cukrem pudrem aż do uzyskania puszystej masy, dopiero wówczas możemy dodać jajko. Całość mieszamy jeszcze 2 minuty.
  2. Do drugiej miseczki przekładamy wiórki kokosowe, które blendujemy na proszek i następnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
  3. Miseczkę pierwszą przekładamy do miseczki drugiej i całość dokładnie mieszamy – aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 4 części i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
  4. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
  5. Ciasto rozwałkowujemy – w razie potrzeby podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinamy ciasteczka kółka w proporcji 50/50 z kółkami z gwiazdką kółka i układamy je na blaszce.
  6. Pieczemy około 10 minut. Resztki ciasta łączymy i wycinamy ponownie ciasteczka. Pieczemy kolejno pozostałe porcje z zamrażarki.
  7. Po upieczeniu całe ciasteczka (bez gwiazdki) smarujemy łyżeczką dżemu, natomiast ciasteczka z wyciętą gwiazdką opraszamy przez sitko cukrem pudrem. Przekładamy je następnie na ciasteczku posmarowanym dżemem i delikatnie dociskamy.

 

Po więcej świątecznych inspiracji – zapraszam już jutro!