Kiedy na dworze w końcu robi się ciepło i słonecznie, szkoda czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Staram się wymyślać wówczas dania szybkie, smaczne ale też często gotowe do podjadania w ciągu całego dnia. Tak, aby Dzieci po powrocie z podwórka, miały zawsze coś pod ręką do przekąszenia.

Uwielbiam placki z jabłkami. Gdy byłam dzieckiem sama jadałam je często na śniadanie lub podwieczorek. Zabawne, że przypominam sobie o nich właśnie wtedy, gdy na dworze mamy upragnioną wiosnę. Łączę ten zbieg okoliczności z poczuciem beztroski i pięknymi wspomnieniami z dzieciństwa. Bo – czy może być coś lepszego od domowych racuszków z dodatkiem soczystych sezonowych owoców? Przepis, który dla Was przygotowałam do klasyk. Nie pozbawiony glutenu, z dodatkiem cukru, mleka i mąki. Taki jaki uwielbiamy najbardziej. I taki, które robiły nasze babcie i mamy. Mówiąc krótko: Palce lizać!

PLACKI Z JABŁKAMI składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka min. 2% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 3 jabłka (najlepiej: kwaśne i soczysty)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)
  • wybrane owoce (na wierzch)
  • olej do smażenia
Przepis na placki z jabłkami:
  1. Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  3. Mleko wymieszaj z olejem i żółtkami a następnie zmiksuj z suchymi składnikami.
  4. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na kosteczkę.
  5. Wymieszaj delikatnie białka z całą masą a na koniec dodaj pokrojone jabłka i całość jeszcze raz delikatnie zamieszaj łyżką.
  6. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Po usmażeniu odłóż je na papierowy ręcznik, w celu odsączenia.

Podawaj z cukrem pudrem, owocami.

 

Życzę Wam samym pięknych

i przede wszystkim smakowitych

Wiosennych Chwil!